Van 7 juli t.e.m. 31 juli is Trouilliez in bouwverlof. Aanvragen worden hierna behandeld.

Kasten op maat

De meest gestelde vragen over kasten op maat (FAQ)

kast op maat

Een kast op maat is een populaire interieurkeuze. Niet verwonderlijk, want maatwerk biedt heel wat voordelen. Toch bestaan er nog heel wat onduidelijkheden rond een kast op maat. 

Zo wordt een oplossing op maat al gauw als duur bestempeld. Bovendien zien we bij Trouilliez dikwijls dezelfde vragen terugkomen: uit welke materialen kan ik kiezen? Met welke afmetingen moet ik rekening houden?  

Tijd om onzekerheden uit de wereld te helpen. In dit blogartikel bundelen we de meest gestelde vragen omtrent kasten op maat, elks voorzien van een duidelijk antwoord. Lees gerust mee!

Hoeveel kost een kast op maat?

kast op maat prijs

Een kast op maat kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. 

De prijs van een kast op maat varieert naargelang de indeling, materiaalkeuze en de afwerkingsgraad. De keuzes die je maakt zijn afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en beschikbare budget. Een kast op maat kan je dus zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

Echter, dat is waarschijnlijk niet het antwoord waar je op gehoopt had. Laten we dit even verder concretiseren: doorgaans starten de prijzen vanaf 2000 euro. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, stijgt de prijs. 

Logisch, toch? Aan een eenvoudig badkamermeubel hangt vanzelfsprekend een ander prijskaartje dan aan een design-inloopkast. Ga je bijvoorbeeld voor écht hout, dan betaal je meer dan wanneer je voor melamine of laminaat zou kiezen. 

badkamermeubel op maat

Ook de gewenste afwerkingsgraad heeft een grote invloed op de totale kostprijs van een kast op maat. Schuifdeuren kunnen de prijs bijvoorbeeld doen oplopen. 

Dit komt omdat schuifdeuren steeds met een complex railsysteem worden geplaatst. Dit in tegenstelling tot draaideuren, die werken op basis van een doorsnee scharniersysteem.

Hetzelfde geldt voor legplanken en ladesystemen. De installatie van een geïntegreerd ladesysteem is complexer dan het monteren van enkele planken. Hiervoor betaal je dus een meerprijs. 

Over het algemeen geldt echter dat een kast op maat niet altijd duur hoeft te zijn. Tegenwoordig kost maatwerk niet veel meer dan een standaard kast uit de winkel. Met als verschil dat je wel degelijk kwaliteit in huis haalt. 

Had je graag meer informatie gehad over de prijs van kasten op maat? Lees dan zeker dit blogartikel

Hoe lang duurt het om een kast op maat te laten maken?

kast op maat

De tijd tussen de bestelling en plaatsing van een kast op maat verschilt van project tot project. Een kleine badkamerkast is bijvoorbeeld sneller gemaakt dan maatwerk meubilair voor de woonkamer. 

Om je toch min of meer een indicatie te geven, zeggen we tegen onze klanten dat ze gemiddeld moeten rekenen op een totale termijn van 10 tot 12 weken.  Dit is van het eerste ontwerp tot en met installatie van je maatkast.

Dit is een allicht een langere levertermijn dan je gewend bent. Het is echter wel zo dat je er een kast voor in de plaats krijgt die volledig naar jouw wens is, tot in de kleinste details. 

Welke diepte moet ik voorzien voor mijn kast op maat? 

Wanneer je droomt van een praktische dressing moet je rekening houden met allerlei afmetingen. In de eerste plaats moet er voldoende ruimte zijn voor je kledij. Bij Trouilliez hanteren we een doorsnee diepte van 60 cm

We houden hierbij rekening met de plaats die kapstokken innemen: het formaat van een kapstok schommelt vaak rond een lengte van 45 à 50 cm. Wij rekenen hierbij nog speling, zodat ook dikke winterjassen en truien in de kast passen. 

Wil je jouw dressing uitrusten met lades, dan moet je er rekening mee houden dat 70 cm de maximum diepte is. Dit komt omdat ladegeleiders (bevestigingen die essentieel zijn voor het openen en sluiten van jouw lades) maximum 70 cm lang zijn. 

Voor een boekenkast of spelletjeskast voorzien we dan weer een doorsnee diepte van 40 cm. Dit is zeker voldoende om alles in op te bergen. Je kan natuurlijk altijd dieper gaan, indien je dat wenst. 

barkast op maat

De diepte van een badkamermeubel is dan weer afhankelijk van het soort meubel dat je graag wilt. Doorgaans hanteren wij een diepte van 50 cm voor een wastafelonderkast. Op die manier heb je voldoende opbergruimte onder de wasbak. 

Dit kan echter ook minder diep. Een wastafelonderkast kan je al plaatsen vanaf 22 cm diep. Hetzelfde geldt voor een kolomkast naast de wasbak. Voor spiegelkasten is 15 cm de meest gangbare maat. 

Wat zijn de voordelen van een kast op maat? 

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een kast op maat. In de eerste plaats kan je een kast op maat exact afstemmen op de bijzondere kenmerken van jouw interieur

Je hebt de touwtjes volledig zelf in handen en je bent niet vastgebonden aan selectie uit voorraad. Dit maakt dat jouw kast ook écht onderdeel uitmaakt van het interieur.

Bovendien geeft een kast op maat meerwaarde aan je woning. Ga je verhuizen? Dan zal je jouw ingebouwde kast moeten laten staan. Dit betekent een aanzienlijke meerwaarde voor je woning. 

Daarnaast gaat een maatwerkoplossing langer mee in vergelijking met een kast met standaard afmetingen. Je kiest namelijk voor kwaliteit. En niet te vergeten dat een kast op maat een slimme opbergoplossing is. 

kast op maat

Omdat je niet vasthangt aan standaard afmetingen, kun je de volledige beschikbare ruimte dus optimaal benutten. Het maakt niet uit of je plafond meerdere lagen bevat, de verwarming op een onmogelijke plek hangt of er sprake is van een scheve muur. Een kast op maat past altijd.

Lees je graag meer voordelen van kasten op maat? Die vind je hier!

Tot welke hoogte kunnen maatwerk kasten gemaakt worden? 

In principe is the sky letterlijk de limit, al kunnen we deze uitspraak met een korreltje zout nemen. Theoretisch gezien zit je met een maximumhoogte van 2,80 meter. Dit komt omdat we rekening moeten houden met de afmetingen van de platen. 

Heb je echter een hoger plafond en wil je jouw kast aansluitend laten monteren? Dan plaatsen we twee kasten op elkaar. Zo krijg je een muurvullende wand. Vergis je niet, dit oogt nog steeds erg stijlvol. Vooral in herenhuizen komen dergelijke maatkasten tot hun recht. 

Eerst zien, dan geloven? Kom dan zeker eens langs in onze toonzaal te Kontich. Onze interieurarchitecten tonen je met plezier het resultaat. 

Uit welke materialen kan ik kiezen voor mijn kast op maat?

Kies je voor een kast op maat, dan heb je de keuze tussen verschillende materialen: elk met hun eigen eigenschappen en prijsklasse. In principe heb je de keuze tussen hout, melamine en laminaat

Melamine is een erg licht materiaal en een budgetvriendelijk alternatief voor laminaat. Het verschil tussen melamine en laminaat is dat melamine dunner en aldus minder sterk is. 

Hierdoor wordt melamine doorgaans gebruikt voor de binnenkant van kasten of voor ruimtes die minder belangrijk zijn voor het oog, zoals wasruimtes of dressings.

Naast melamine en laminaat, kun je ook kiezen voor een houtafwerking. Elke houtsoort heeft dan weer op zijn beurt zijn eigen karakter en zijn eigen prijskaartje. Zo is fineerhout bijvoorbeeld voordeliger dan een volle eiken kast.

Tot slot kun je kiezen voor lakwerk. Bij deze laatste zijn er weer iets meer mogelijkheden zoals het inwerken van grepen. Je zit dan echter wel in een hogere prijsklasse.

Voor de grepen wordt er vaak gekozen voor een tip-on systeem; hierbij zie je geen grepen en open je de deur met een zachte druk. 

Met welke loopruimte moet ik rekening houden voor mijn kast op maat? 

Kies je voor een dressing, dan moet je in het bijzonder rekening houden met de ruimte om vlot te bewegen, kledij te kunnen passen of schoenen aan te doen. Om comfortabel te kunnen rondlopen, wordt over het algemeen een minimum loopruimte van 100 centimeter aangeraden.

Als je van plan bent om kledij te passen in dezelfde ruimte, dan voorzie je best een vrije ruimte van 120 tot 150 centimeter. Aangezien een dressing meestal tegen de muur geplaatst wordt, is het erg eenvoudig om dit te berekenen.

Had je graag tips gehad om je dressing praktisch in te richten? Dat lees je in dit blogartikel.

Besluit

Dit waren de antwoorden op onze meest gestelde vragen. Zit je toch nog steeds met een vraag of heb je graag meer info? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Je bent tot slot ook altijd welkom in onze toonzaal te Kontich. Onze verkoopmedewerkers assisteren je met plezier bij de keuze van een nieuwe kast of dressing!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer artikels

Laten we jouw project bespreken