Van 7 juli t.e.m. 31 juli is Trouilliez in bouwverlof. Aanvragen worden hierna behandeld.

Kasten op maat

Maatwerk kasten: wat zijn de mogelijkheden? (inspiratie + tips)

kast op maat

Met een kast op maat zit je altijd goed. Doordat je zelf je materiaal, kleur en indeling kan bepalen, zorg je ervoor dat jouw kast ook écht onderdeel uitmaakt van je interieur.

Daarnaast benut je met een kast op maat de oppervlakte van je ruimte optimaal. Heb je een schuine muur of een verloren hoekje waar je niets mee kan? Je verliest geen enkel plekje, want je kast wordt speciaal hiervoor gemaakt.

Kortom: met een kast op maat heb je de touwtjes volledig zelf in handen, wat ook betekent dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kan heel wat verschillende richtingen uit. 

Wil je nog wat inspiratie opdoen? Of weet je niet waar te beginnen? In dit artikel begeleiden we jou bij het maken van enkele belangrijke keuzes. We helpen je graag op weg. 

De verschillende kastdeuren

Het eerste wat opvalt bij een kast, zijn de kastdeuren. Om die reden is het belangrijk om goed na te denken over de kastdeur die je wilt. Het bepaalt voor een groot stuk de sfeer en stijl van jouw interieur.

Welk type deur voor jou de beste keuze is, is echter afhankelijk van verschillende factoren. We bespreken hieronder de verschillende mogelijkheden. 

Draaideur

Draaideuren zijn een populaire keuze. Het is een klassieke deur die beschikbaar is in veel verschillende stijlen. Daarnaast is het budgettair ook de meest voordelige oplossing. Extra: je kan ook een spiegel aan de binnenzijde van de deur bevestigen. 

kast op maat

Hou er wel rekening mee dat een draaideur extra plaats in beslag neemt. Omwille van die reden kan een draaideur in kleinere ruimtes niet zo interessant zijn. Om comfortabel te kunnen rondlopen, wordt over het algemeen een minimum loopruimte van 100 centimeter aangeraden.

Schuifdeur

Een schuifdeur is een deur die je niet draait, maar zijwaarts schuift. Het grote voordeel aan schuifdeuren is dat ze ruimtebesparend zijn. Ze nemen namelijk weinig plaats in bij het openen.

Bovendien kunnen schuifdeuren makkelijk voorzien worden van spiegels. Dat is vooral erg nuttig tijdens het passen van je outfit.

ingemaakte kast

Hou er wel rekening mee dat een schuifdeur de prijs van je kast op maat kan doen oplopen. Dit komt omdat schuifdeuren steeds met een complex railsysteem worden geplaatst. Dit in tegenstelling tot draaideuren, die werken op basis van een doorsnee scharniersysteem.

Draai-in-schuifdeur

Kan je niet kiezen tussen een draaideur of een schuifdeur? Dan is een draai-in-schuifdeur misschien wel de ideale keuze voor jou. Dergelijke deuren kunnen na het openen zijdelings in de kast worden geschoven. 

Zoals je wellicht wel vermoed, past een draai-in-schuifdeur niet overal. Doorgaans wordt dit type deur gebruikt bij tv- en multimediameubelen. Het is een goede keuze bij een krappe circulatie. Hou er wel rekening mee dat een draai-in-schuifdeur niet goedkoop is. 

Geen deur

Tot slot kan je er ook altijd voor kiezen om geen deur te plaatsen. Een opbergruimte zonder deur is de essentie van een open dressing, waar je meteen bij je kleding en accessoires kunt. Voor deze optie wordt vaak gekozen wanneer er een volledige aparte ruimte (lees: dressingroom) is voorzien, waarbij de binnendeur gesloten kan worden. 

Er zijn echter wel een paar zaken waar je best rekening mee houdt. Open kasten ogen mooi, maar vangen gemakkelijk stof. Je hebt er dus meer poetswerk aan. Let er bovendien op dat je een open kast niet te veel blootstelt aan direct zonlicht. Dit kan ervoor zorgen dat je kledij gaat verkleuren.

Kies je voor een open kast, dan is het tot slot belangrijk om je kast op orde te houden. Een open kast kan namelijk al snel een rommelige indruk geven, indien je jouw kledingstukken niet mooi opbergt.

De handgrepen van je kast op maat 

De handgrepen van je kast op maat zorgen voor een finishing touch. Je legt er eenvoudig een accent mee. De keuze die je maakt, heeft dan ook een groot effect op het eindresultaat. 

Handgrepen bestaan in de eerste plaats in verschillende materialen. Messing handgrepen zijn bijvoorbeeld een trend in opkomst. Dankzij hun gouden kleur zijn ze heel tof in een modern interieur. Mat zwarte handgrepen geven de kast dan weer een robuuste look en passen heel mooi in een industrieel interieur. 

De handgrepen van je kast zijn echter niet alleen mooi, maar ze zijn ook extreem handig. Zo heb je meer grip op je kasten en kun je ze bijgevolg gemakkelijker openen. Hieronder vind je een korte uiteenzetting van de mogelijkheden. 

Ingewerkte handgrepen 

Ingewerkte handgrepen steken in tegenstelling tot opzetgrepen niet uit vanop het deurblad. Zoals de naam doet vermoeden, worden ze in de deur ingewerkt. De handgreep kan zowel verticaal als horizontaal in de deur worden gemonteerd. 

kasten op maat

Veel mensen kiezen vooral uit esthetische overweging voor ingewerkte handgrepen. Hou er echter wel rekening mee dat er zich makkelijk stof kan ophopen in de gleuf van de handgreep. 

Opzetgrepen 

Simpel, maar tijdloos. Opzetgrepen bieden heel wat afwerkingsmogelijkheden. Van zilverkleur tot mat antraciet: opzetgrepen zijn er in schillende kleuren en materialen. Een veilige keuze dus!

opzetgrepen kast

Greeplijsten 

Ben je eerder fan van een greeploze kast? Dan kan je kiezen voor greeplijsten. Doorgaans worden greeplijsten achter de deur geplaatst, iets lager, waardoor er ruimte ontstaat om met je vingers de deur open te trekken.

greeplijsten kast

In principe zijn het handgrepen die worden weggewerkt in de bovenkant of zijkant van de lade. Doordat de grepen echter geen aandacht trekken, straalt de kast eenvoud en rust uit.

Geen handgreep (tip-on)

Mag het nog wat strakker? Dan is er het tip-on systeem. Bij deze methode gaan de deuren en lades open door simpelweg zacht tegen de keukendeur of lade aan te duwen. Deze opent dan automatisch.

Doordat de greeplijst ontbreekt, oogt de kast nog strakker. De kanttekening hierbij is wel dat je vaker in aanraking komt met de fronten van je kast. Hierdoor zijn vette vingers sneller zichtbaar, vooral bij hoogglans kastdeuren. 

Materiaalkeuze voor inbouwkasten en dressings

Kies je voor een kast op maat, dan heb je de keuze tussen verschillende materialen: elk met hun eigen prijsklasse en eigenschappen. In principe heb je de keuze tussen melamine, laminaat, hout en lak. 

Melamine 

Melamine is een erg licht materiaal en een budgetvriendelijk alternatief voor laminaat. Het verschil tussen melamine en laminaat is dat melamine dunner en aldus minder sterk is.

Hierdoor wordt melamine doorgaans gebruikt voor de binnenkant van kasten of voor ruimtes die minder belangrijk zijn voor het oog, zoals wasruimtes of dressings.

Laminaat 

Laminaat bestaat uit meerdere lagen papier die vermengd worden met kunsthars en onder hoge druk en bij hoge temperaturen worden samengeperst. Het is een prima keuze indien je een steviger meubel wilt. 

Hout 

Naast melamine en laminaat, kun je ook kiezen voor een houtafwerking. Elke houtsoort heeft dan weer op zijn beurt zijn eigen karakter en zijn eigen prijskaartje. 

houten kast op maat

Zo is fineerhout bijvoorbeeld voordeliger dan massief hout. Massief houten fronten (denk hierbij aan een volle eiken kast) zijn over het algemeen wel wat duurder. Bovendien kan massief hout ook gaan kromtrekken, waardoor fineerhout vaak de oplossing wordt voor kastafwerking.

Het voordeel is hierbij dat hout staat voor warmte, natuur en gezelligheid. Een houten kast zorgt voor een huiselijk gevoel en voegt charme toe aan jouw interieur. 

Lak

Tot slot kun je kiezen voor lakwerk. Dit houdt doorgaans in dat je kast uit hout is vervaardigd en extra is afgewerkt met een laklaag. 

Omdat het lakproces van de fronten iets meer tijd en werk vraagt, ligt het prijskaartje wel hoger dan bij kunststof (lees: melamine of laminaat) en een gewone houtafwerking. 

Het voordeel is wel dat lak een ontzettend sterke bescherming biedt. Het houdt vocht tegen en voorkomt verkleuring. Hierdoor gaat je kast langer mee. 

Belangrijk om te weten: de meeste mensen kennen lak voor een hoogglans effect, maar vandaag bestaat er ook structuurlak en satijnlak. Die geven je kast een mat effect.

De indeling van je kast op maat

Er zijn talloze mogelijkheden om je kast in te delen. Dat is dan ook het grote voordeel van maatwerk. Je kan de volledige beschikbare ruimte benutten, want je hangt niet af van standaard afmetingen. 

Had je toch graag wat inspiratie gehad? Dan kunnen onderstaande mogelijkheden/voorbeelden misschien wel helpen. 

Onthou wel: met een kast op maat ben je niet gebonden aan onderstaande indelingen of voorbeelden. Je kan de indeling namelijk volledig naar wens afstemmen. Dit is puur om je een idee te geven van de mogelijkheden. 

Rechte kast 

De opbergruimte in haar simpelste gedaante. Met een rechte kast bedoelen we een kast met een enkele kastenwand. Meestal wordt de kast dan tegen een muur geplaatst. 

Hierbij is het van geen belang wat de afmetingen zijn van de muren in kwestie. Zit je met een schuin dak of andere speciale hoeken? Met een kast op maat pas je hier een mouw aan. 

Kast in U-vorm 

Heb je genoeg plaats? Dan is een kast of dressing in U-vorm misschien wel een optie. In feite gaat het over een grote inloopkast. Deze opstelling geeft je een duidelijk overzicht op je volledige garderobe. Je moet wel rekening houden met voldoende loopruimte tussen de kasten. Over het algemeen wordt een minimum loopruimte van 100 centimeter aangeraden.

dressing

Kast in L-vorm 

Beschik je over een iets kleinere en smallere ruimte, dan opteer je best voor een L-vormige kast of dressing. Deze opstelling neemt weinig plaats in, maar is tegelijkertijd wel bijzonder praktisch omdat je de anders onbenutte ruimte zinvol inzet.

kast L-vorm

Dressingroom

Droom je van een echte inloopkast met alles erop en eraan? Dan is een dressingroom wat je zoekt. Doorgaans gaat het hier om een dressing in U-vorm met in het midden een centraal eiland. 

dressingroom

Dit centraal eiland is niet alleen handig om kledij op te plooien, maar geeft ook heel wat extra opbergruimte. Tot slot is het ook gewoon een prachtig decoratief element. 

De vele mogelijkheden van kastinrichting

Lades zijn de meest toegepaste oplossing om een kast efficiënt in te richten. Je hebt echter de keuze tussen verschillende mogelijkheden. We lichten ze voor jou even uit. 

Open nissen 

Dikwijls wordt er in combinatie met legplanken en schuifladen gekozen voor een open nis. Met een nis breng je letterlijk wat meer diepte in de kast aan. Concreet is het een holte uitgespaard in de kastwand. Deze ruimte kan je dan gebruiken ter decoratie of om praktisch op te vullen met bijvoorbeeld opbergmandjes.  

open nis kast

Legplanken 

Je kan natuurlijk niet alles aan kleerhangers hangen. In dat geval zijn legplanken een goed alternatief. Door te kiezen voor legplanken, laat je in de eerste plaats zo weinig mogelijk ruimte onbenut. 

Daarnaast nemen legplanken ook weinig plek in beslag. Je moet gemiddeld rekenen op een diepte van ongeveer 45 cm. Een schuiflade daarentegen, heeft meer ruimte nodig.

Schuifladen

Volledig uittrekbare lades zorgen voor een goed overzicht en een vlotte bereikbaarheid van alle spullen. Wil je jouw dressing uitrusten met schuifladen, dan moet je er rekening mee houden dat 70 cm de maximumdiepte is. 

Dit komt omdat ladegeleiders (bevestigingen die essentieel zijn voor het openen en sluiten van jouw lades) maximum 70 cm lang zijn.

Ook niet onbelangrijk: de installatie van een geïntegreerd ladesysteem is complexer dan het monteren van enkele planken. Hiervoor betaal je dus een meerprijs.

Accessoires en inrichtingsmogelijkheden

Kleine details maken dikwijls een groot verschil. Kies je voor een kast op maat, dan heb je de keuze tussen tal van accessoires en uitrustingen waarmee je jouw dressing niet alleen kunt personaliseren, maar ook kunt optimaliseren. Uiteraard zijn de mogelijkheden eindeloos, maar we geven je graag wat inspiratie mee.

Broekhangers

Door je kledij op kleerhangers te hangen, vermijd je kreuken. Ideaal voor jurken of kledingstukken die gemaakt zijn van een fijne stof. Een ander slim alternatief is een uittrekbare broekhanger.

Je kunt de broeken en jeans dan netjes naast elkaar hangen, zonder dat ze kreuken. Het is bovendien erg overzichtelijk, waardoor je heel wat tijd uitspaart ‘s morgens.

Schoenenopberger

Heb je soms last van rondslingerende schoenen? Met een schoenen opberger los je dit probleem zo op. In principe betreft het een schoenenrek, maar dan geïntegreerd in je kleerkast. Op deze manier staat het rek niet in de weg en zie je jouw schoenen niet staan. Lekker handig!

Garderobelift (kledinglift)

Heb je veel lange kleedjes of extra lange jassen? Dan is een garderobelift wel handig. Het is de ideale oplossing om ook de hoge ruimte van de kledingkast te benutten. 

Het principe is heel simpel: met behulp van een trekstang trek je de kledij naar je toe. Zo kan je er makkelijk bij. Je bespaart hierdoor niet alleen ruimte, maar je voorkomt er ook kreuken mee.

Besluit

Met een kast op maat kan je alle richtingen uit. Bij Trouilliez zorgen we ervoor dat jij jouw ruimte optimaal kan benutten en dat je de kasten bovendien helemaal naar wens kan ontwerpen en inrichten. Zo eindig jij met een slimme opbergoplossing die volledig is afgestemd op jouw behoeften.  

Bekijk je graag hoe een kast op maat jouw leven gemakkelijker kan maken? Neem dan gerust contact met ons op. Dan zorgen wij ervoor dat we jouw droomkast kunnen verwezenlijken! 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer artikels

Laten we jouw project bespreken