Van 7 juli t.e.m. 31 juli is Trouilliez in bouwverlof. Aanvragen worden hierna behandeld.

Interieurblog

De verschillende soorten keukeneilanden (+voordelen)

keukeneiland

Voor velen is een keukeneiland een grote droom. Het is dé plek waar koken en wonen samenkomen. De vraag naar keukeneilanden is de afgelopen jaren dan ook sterk gestegen. 

Zowel in open als eerder gesloten keukens zijn keukeneilanden enorm populair. Het grote voordeel? Je kunt actief participeren aan het gezinsleven, terwijl je het eten klaarmaakt of de afwas doet.

Verder brengt een kookeiland nog heel wat andere voordelen met zich mee. Daar gaan we in dit artikel dieper op in. Bovendien is het ene eiland het andere niet. Keukeneilanden komen voor in verschillende soorten.

Benieuwd? Lees dan zeker verder!

Wat zijn de voordelen van een keukeneiland? 

#1 Een keukeneiland creëert meer bergruimte 

Een keukeneiland is feitelijk een verlengde van de keuken en creëert hierdoor extra opbergruimte. Je zou het hele eiland rondom kunnen voorzien van kasten en lades. Je kan er bijvoorbeeld apparaten in opbergen die je toch niet zo vaak gebruikt. Of stockeer er je voorraad droogvoeding. Elke woning kan in elk geval extra opbergruimte gebruiken. 

image1

#2 Een keukeneiland zorgt voor meer werkruimte 

Naast extra opbergruimte, zorgt een keukeneiland ook voor een groter werkoppervlak. Je hebt een extra werkblad waarop je bijvoorbeeld groenten kan snijden.

Daarnaast is dit ook ideaal als je met meerdere mensen in de keuken wilt staan. Een normaal keukenblad is hier doorgaans te klein voor. Maar door een eiland te bouwen aan de overkant van je keuken, heb je opeens ruimte voor meerdere personen.

Kortom: doordat je een heel eiland extra aan werkblad hebt, kun je simpelweg veel uitgebreider kokkerellen. Handig, toch? 

#3 Een keukeneiland is een gezellige ontmoetingsplek

Een keukeneiland is in de eerste plaats erg praktisch en functioneel. Verder brengt het ook gewoon heel veel sfeer met zich mee. Het is de ideale manier om de woon- en eetkamer aan elkaar te verbinden.

image5

Je blijft tijdens het koken betrokken, waardoor koken een sociale aangelegenheid wordt. Onze tip? Maak het werkblad een één kant wat groter. Zo ontstaat er een bar en kan je aan de andere kant krukken neerzetten.

In dat geval kan je keukeneiland ook dienen als ontmoetingsplaats voor een babbel met vrienden of familie. 

De verschillende soorten keukeneilanden 

Een kookeiland

Moet het keukeneiland een soort uitbreiding van de keuken zelf zijn? Dan kan je enkele functies en werkzones verplaatsen naar het eiland, waaronder bijvoorbeeld een kookvuur. 

Je kan dan tijdens het koken contact maken met de mensen die aan tafel zitten. Een bijkomend voordeel van een kookeiland is dat één iemand kan koken aan het eiland, terwijl de andere het aanrechtblad kan gebruiken om groenten te snijden bijvoorbeeld. Je loopt elkaar dus niet in de weg. 

image3

Kies je voor een kookeiland, dan moet je echter wel met een aantal dingen rekening houden. In de eerste plaats is een fornuis in het eiland niet de veiligste en handigste oplossing indien je van het eiland een eet- of werkplek wilt maken. 

Anderzijds zal er gas of elektriciteit geïntegreerd moeten worden in het eiland. Tot slot moet je rekening houden met de dampkap, want die plaats je meteen boven het vuur.

Wil je midden in de keuken een dampkap, dan heb je vaak een vals plafond nodig voor de afvoer. Dit betekent een extra technische ingreep. Daarnaast is een dampkap nu niet echt het pronkstuk van je keuken. 

Heel wat mensen willen dan ook voorkomen dat de dampkap het focuspunt van de keuken wordt. Een kookplaat met geïntegreerde dampkap is dan een alternatieve oplossing: het is stijlvol én discreet. 

Een spoeleiland 

Een spoeleiland is precies hetzelfde als een kookeiland, alleen is er dan een spoelbak geïntegreerd in plaats van een kookplaat. Het grote voordeel van een spoeleiland ten opzichte van een kookeiland, is dat er geen dampkap nodig is.

image4

Hou er wel rekening mee: aangezien er bij een spoelbak water nodig is, moet er in het eiland wateraanvoer- en afvoer gemaakt worden.

Een spoeleiland kan tot slot ook worden gecombineerd met een zitgedeelte, waardoor je afwassen en sociaal samenzijn kunt combineren. 

Een schiereiland keuken

Is je keuken te klein voor een vrijstaand keukeneiland? Kies dan voor een schier- of aanbouweiland. Dit type neemt doorgaans minder ruimte in beslag, omdat het met één zijde grenst aan de wand of het keukenblok.

image2

Om die reden vind je een schiereiland vaak terug in de wat kleinere ruimtes. Het is de perfecte oplossing voor een compacte keuken. Bovendien creëer je met een schiereiland een maximum aan beschikbare werkbladruimte. 

Doordat het eiland in verbinding staat met de keuken, creëer je bijna altijd een extra hoek. Die hoek kan je dan bijvoorbeeld benutten om je microgolfoven of koffiemachine te plaatsen. Hetzelfde geldt voor bergruimte. Je zou er ook een hoekkast in kunnen maken. Dat is bij een vrijstaand eiland niet het geval. 

Een ander voordeel is dat er bij een schiereiland minder aparte aansluitingen hoeven te komen als je een kookplaat of spoelbak wilt integreren. Deze hoeven alleen te worden verlegd vanaf het keukenblok. 

Extra: wil je een kookplaat verwerken in het schiereiland, dan moet je er rekening mee houden dat het niet zo eenvoudig is om een dampkap te installeren. Je moet dan met een soort luifel werken. Je kan natuurlijk ook altijd kiezen voor een kookplaat met geïntegreerde dampkap.

Een vrijstaande eilandkeuken 

Een centraal keukeneiland staat volledig vrij langs de 4 wanden. Je kunt dus gemakkelijk rond het eiland heen lopen en je ruimte blijft volledig open. Met een vrijstaand eiland creëer je een echte leefkeuken.

image6

Dit type eilandkeuken komt het best tot zijn recht in een open keuken of in grote ruimtes. Hou er dus rekening mee dat je voldoende ruimte nodig hebt. Je moet er makkelijk langs alle kanten omheen kunnen bewegen. Reken minimum op één meter doorgang. 

Extra: hou er rekening mee dat – wanneer je wilt koken aan het vrijstaande eiland – er stopcontacten in het eiland moeten verwerkt worden. Dit kan in de zijden of het werkblad zelf. Naar aanleiding van het visuele aspect wordt er meestal voor het eerste gekozen. Tegenwoordig kan dit wel mooi verwerkt worden. Dit is echter wel een extra aandachtspunt. 

Besluit

Weet je niet welk keukeneiland het beste bij jou past? Neem dan gerust contact met ons op. Samen kunnen we kijken naar welke keuken het beste bij jou past. Dat is het voordeel van maatwerk!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer artikels

Laten we jouw project bespreken