Van 7 juli t.e.m. 31 juli is Trouilliez in bouwverlof. Aanvragen worden hierna behandeld.

Badkamer op maat

De meest gestelde vragen over een badkamer op maat (FAQ) 

badkamer op maat

Kiezen voor een badkamer op maat is kiezen voor een creatieve oplossing. De voordelen zijn oneindig. Toch bestaan er nog heel wat onduidelijkheden rond een badkamer op maat. 

Zo wordt maatwerk al gauw als duur bestempeld. Bovendien zien we bij Trouilliez dikwijls dezelfde vragen terugkomen: uit welke materialen kan ik kiezen? Waar moet ik allemaal rekening mee houden?  

Tijd om dit uit te klaren. In dit blogartikel bundelen we de meest gestelde vragen omtrent badkamers op maat, elks voorzien van een duidelijk antwoord. Lees gerust mee!

#1 Hoeveel kost een badkamer op maat?

Een badkamermeubel op maat kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. De prijs varieert naargelang de materiaalkeuze en de afwerkingsgraad, maar ligt doorgaans rond de 5.000 euro exclusief BTW. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan die prijs wel stijgen. 

Ga je bijvoorbeeld voor een meubel uit solid surface of laminaat, dan betaal je minder dan wanneer je voor echt hout zou kiezen. Ook de prijs van het wastafelblad kan sterk variëren. Aan materialen zoals composiet of marmer hangt uiteraard een prijskaartje. 

Verder is de kostprijs van je badkamer op maat ook afhankelijk van het type spiegel dat je kiest. Een spiegelpaneel heeft bijvoorbeeld een lager prijskaartje dan een spiegelkast. 

Tot slot heeft ook de gewenste afwerkingsgraad invloed op de totale kostprijs van een badkamermeubel op maat. Denk hierbij aan legplanken versus ladesystemen. De installatie van een geïntegreerd ladesysteem is complexer dan het monteren van enkele planken. Hiervoor betaal je dus een meerprijs.

Over het algemeen geldt echter dat een badkamerkast op maat niet altijd duur hoeft te zijn. Tegenwoordig kost maatwerk niet veel meer dan een standaard kast uit de winkel. Met als verschil dat je wel degelijk kwaliteit in huis haalt. 

#2 Hoe lang duurt het om een badkamer op maat te laten maken?

Een badkamermeubel op maat laten maken door Trouilliez duurt ongeveer 10 tot 12 weken vanaf de goedkeuring van de productieplannen tot en met de plaatsing. Concreet maken we eerst de productietekeningen, die overlopen we dan samen met jou en indien nodig passen we nog een aantal dingen aan. 

Daarna gaat alles in productie en worden de plannen doorgestuurd naar het atelier, waarna we alles komen installeren. Dit is waarschijnlijk een langere levertermijn dan je gewend bent. Het is wel zo dat je er een badkamer voor in de plaats krijgt die volledig naar jouw wens is, tot in de kleinste details.

#3 Wat zijn de voordelen van een badkamer op maat?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een badkamerkast op maat. In de eerste plaats kan je jouw meubel exact afstemmen op de bijzondere kenmerken van jouw interieur. 

image5

Je hebt de touwtjes volledig zelf in handen en je bent niet gebonden aan een selectie uit voorraad. Dit maakt dat jouw kast ook écht onderdeel uitmaakt van het interieur.

Daarnaast is een badkamermeubel op maat gewoon een slimme opbergoplossing. Omdat je niet vasthangt aan standaard afmetingen, kun je de volledige beschikbare ruimte dus optimaal benutten.

#4 Uit welke materialen kan ik kiezen voor mijn badkamer op maat?

Een badkamermeubel bestaat doorgaans uit een wastafelonderkast en een wastafel of tablet. Voor beiden zijn er heel wat mogelijkheden. Zo heb je voor je onderkast onder andere de keuze voor melamine, laminaat, hout of solid surface. 

Deze materialen hebben allen een andere stijl en kwaliteit, en dus ook een ander prijskaartje. Melamine is de goedkoopste oplossing: het is een budgetvriendelijk alternatief voor laminaat. 

Het verschil tussen beide is dat melamine dunner en dus minder sterk is, waardoor het meestal gebruikt wordt voor de binnenkant van kasten of voor ruimtes die minder belangrijk zijn voor het oog, zoals wasruimtes of dressings. 

Laminaat is dus een prima keuze indien je een steviger meubel wilt. Daarnaast kun je ook kiezen voor een houtafwerking. Houten badkamermeubels zijn echter wel trendy, maar niet altijd even praktisch in een badkamer. 

Hout is namelijk een natuurproduct dat reageert op vocht. Wil je toch voor een houten meubel gaan, dan raden we je aan om te kiezen voor fineer. Deze houtsoort is minder onderhevig aan vocht en zal dus ook minder snel kromtrekken. 

Verder is er nog solid surface: onze persoonlijke favoriet! Je kent solid surface misschien beter onder merknamen zoals Corian of Kerrock. Dit innovatieve materiaal is buitengewoon duurzaam en bestand tegen vocht: ideaal voor de badkamer. 

image6

Je mag een badkamerkast uit solid surface ook gerust oppoetsen met agressieve producten zoals cif of javel. Dit materiaal kan werkelijk overal tegen. Een ander groot voordeel is dat je het naadloos kunt verwerken. Je bent dus niet beperkt door afmetingen. 

Wat de wastafel betreft kan je kiezen uit onder andere composiet, keramiek, natuursteen of porselein. En ook solid surface is een populaire keuze. 

Composiet is een hard materiaal bestand tegen vuil en bacteriën. Dit komt omdat composiet een materiaal is met een hoge dichtheid. Daarnaast is het ook stootvast en krasbestendig.

Keramiek is een alternatief voor composiet. Dit materiaal is naast krasvrij ook hittebestendig. Het is een populaire keuze in de badkamer!

Tot slot heb je natuursteen. Pas hier wel mee op want natuursteen is een poreuze stof. Wat betekent dat het makkelijk vocht, zuren en andere verontreinigingen opneemt. Hierdoor kunnen lelijke plekken ontstaan. 

Je zou dus kunnen zeggen dat natuursteen (zoals marmer of graniet) minder onderhoudsvriendelijk is. Solid surface is in dat geval een stuk makkelijker te onderhouden. 

#5 Kies ik best voor een zwevend of staand badkamermeubel? 

Kies je voor een meubel op maat, dan kun je je afvragen of je liever een staande wastafelonderkast wilt of een zwevende wastafelonderkast. Het voordeel van een staand model is dat deze meer opbergruimte biedt. 

image1

Een zwevende onderkast biedt dan weer een voordeel qua schoonmaak. Je kan de ruimte onder de kast probleemloos dweilen of stofzuigen, wat bij een klassieke kast op pootjes vaak een lastiger karwei is.

Bovendien blijft de badkamer een vochtige ruimte. Door je meubel op te hangen, slijten de kasten minder snel. Tot slot doet een zwevend meubel een kleine ruimte optisch groter ogen. 

#6 Welke spiegel kies ik best voor mijn badkamer? 

Er zijn veel verschillende keuzes die je kan maken als het gaat om het uitkiezen van een badkamerspiegel. Zo kan je in de eerste plaats kiezen tussen een spiegelpaneel/kader of een spiegelkast. 

Een spiegelpaneel kan je bovendien extra omkaderen. Rondom kan er dan verlichting worden voorzien: een eyecatcher in elke badkamer. Een extra lamp boven de spiegel is zo niet meer nodig. 

image2

Verder zijn spiegelkasten ook heel erg populair. Kies je voor een spiegelkast, dan creëer je extra opbergruimte in je badkamer. Het is de perfecte oplossing wanneer er in je badkamer weinig ruimte is voor een onderkast of kolomkast.

#7 Wat is het verschil tussen een inbouw of opbouw wastafel? 

Een inbouwwastafel is een wastafel die – zoals de naam doet vermoeden – wordt ingebouwd in een wastafelmeubel. Het is een populaire keuze bij veel badkamers. 

Echter, opbouw wastafels zijn tegenwoordig erg hip. Het is de afgelopen jaren een van de meeste bekende trends op het gebied van badkamers. Een opbouw wastafel of lavabo staat in zijn geheel bovenop het badmeubel. Dit maakt van je badkamermeubel een echte blikvanger. 

image4

Toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een opbouw wastafel: op vlak van onderhoud moet je bijvoorbeeld inboeten. 

Je zit namelijk met meer hoekjes en kantjes. Hierdoor heb je meer moeite om je tablet te poetsen. Daarnaast moet je niet enkel de binnenkant van de waskom onderhouden, maar ook de buitenkant. 

Een opbouw wastafel heeft wel het voordeel dat die doorgaans dieper is, waardoor je er bijvoorbeeld makkelijker een handwas in zou kunnen doen. 

#8 Kies ik best voor een inbouwkraan of opbouwkraan? 

Tot slot kun je kiezen tussen een inbouwkraan of opbouwkraan. Beiden hebben hun voor- en nadelen. De montage van een opbouwkraan op een wastafel is eenvoudig en er komt geen hak- en breekwerk aan te pas. Het is doorgaans de makkelijkste optie. 

Mocht er ooit een lek of waterschade zijn, dan kan je bij een opbouwkraan nog gemakkelijk aan de leidingen. Bij een inbouwkraan is dat niet het geval. De leidingen worden namelijk in de muur verwerkt. Dat is wat complexer. 

image3

Langs de andere kant oogt een inbouwkraan erg strak en is het gemakkelijk schoon te maken. Ook heb je minder snel last van kalkaanslag. 

Besluit

Dit waren de antwoorden op onze meest gestelde vragen rond een badkamer op maat. Let wel op: bij Trouilliez zijn we uitsluitend gespecialiseerd in het maken van badkamermeubels op maat, alsook omkastingen voor het bad. 

Kraanwerk of andere sanitaire installaties nemen wij niet voor onze rekening. Wij werken hiervoor uiteraard wel samen met betrouwbare partners. 

Zit je tot slot met een vraag of heb je graag meer info? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Je bent ook altijd welkom in onze toonzaal te Kontich. Onze verkoopmedewerkers assisteren je met plezier bij de selectie van een badkamer op maat!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer artikels

Laten we jouw project bespreken