Van 7 juli t.e.m. 31 juli is Trouilliez in bouwverlof. Aanvragen worden hierna behandeld.

Keuken op maat

Een werkblad voor de keuken kiezen: de ultieme handleiding (2023)

keukenblad

De sfeer en het uiterlijk van je keuken wordt grotendeels bepaald door de look van je keukenwerkblad: een betonnen werkblad geeft je keuken een robuuste en stoere uitstraling, terwijl een werkblad uit hout dan weer warmte en sfeer geeft aan je keuken. 

Bovendien bepaalt je keukenwerkblad ook voor een groot deel de totale kostprijs van je keuken. Zo is een keukenblad uit laminaat bijvoorbeeld voordeliger dan een keukenblad uit natuursteen. 

We raden je tot slot ook aan om rekening te houden met het onderhoud van je werkblad. Het ene materiaal vergt namelijk meer onderhoud dan het andere. Het is dus belangrijk om goed na te denken over je keuze. 

Geen idee waar te beginnen? Of had je graag wat advies gehad? Aan de hand van dit blogartikel helpen we je graag om de juiste keuze te maken. Hieronder vind je een handig overzicht van de verschillende soorten werkbladen en hun voor- en nadelen. Lees gerust mee!

Keukenblad uit laminaat

Keukenblad laminaat

Ben je fan van hout, maar laat je budget dat niet toe? Dan is laminaat een degelijk, budgetvriendelijk alternatief. Het is een moderne optie die in vele interieurs past. Je hebt bovendien de keuze tussen heel wat verschillende kleuren en motieven. Gaande van bijna wit tot donker. 

Concreet bestaat laminaat uit verschillende lagen: een stabiliserende onderlaag met daarbovenop een HDF-kern, dan een decorlaag met een motiefje en een toplaag. 

De HDF-kern (high density fibre board) bestaat dan weer uit geraffineerde houtvezels en melaminehars, die de kwaliteit hoog houden. Deze worden met hoge druk samengeperst om een stevige laag te vormen die tegen een stootje kan.

Door de decorlaag past laminaat in eender welke keuken, want je kiest de print en stijl helemaal zelf! Zo ben je zeker dat je werkblad mooi in je keuken past. 

Voordelen

Laminaat als keukenwerkblad is handig voor kinderen die de keuken al eens vuil durven te maken. Laminaat is een onderhoudsvriendelijk materiaal én het kan tegen een stootje. Sinds kort is de nieuwe generatie laminaat ook dikwijls krasbestendig

Doordat laminaat beschikt over een decorlaag, past het zich aan in eender welke keuken. Je kiest de print en stijl van jouw werkblad volledig zelf. Met laminaat kan je dus veel kanten uit!

Nadelen

De toplaag is dan wel krasbestendig, maar niet hittebestendig. Zet dus zeker geen warme potten en pannen op je keukenblad uit laminaat. Gebruik steeds een onderzetter om je warme potten op te zetten.

Laminaat is daarnaast ook niet de meest duurzame optie. Een écht houten werkblad gaat bijvoorbeeld langer mee dan laminaat met houtprint. Dit komt omdat grote krassen niet meteen op te schuren zijn. Bij hout is dat wel het geval. 

Tot slot oogt laminaat minder echt. Met diverse printtechnieken probeert men een houten vloer qua uiterlijk te benaderen, maar je zult het verschil altijd blijven zien. Laminaat zijn prints, geen échte materialen.

Solid surface keukenblad

Solid Surface keukenblad

Wil je in de goedkopere prijsklasse blijven, maar ben je op zoek naar een sterk en duurzaam materiaal? Dan is solid surface een prima alternatief. Het is een nieuwe generatie van gegoten oppervlakken, bestaande uit een mix van polymere materialen. 

Je kent solid surface misschien beter onder merknamen zoals Corian of Kerrock. Solid surface is hét materiaal voor modernere keukens: de kunststof is thermisch te vormen, waardoor alles uit één geheel gemaakt wordt. 

Je ziet dus geen naden of lijnen in je werkblad en het loopt mooi door in de spoelbak. Dat maakt je keuken strak, wat bepalend is voor een moderne keuken.

Gebruik je solid surface in je keuken? Dan is het leuk om deze stijl door te trekken in je volledige huis. Denk maar aan je badkamer, ook daar kan je solid surface gebruiken als blad en voor je spoelbakken of wastafels. Wist je trouwens dat je ook je bad in dit materiaal kan laten maken? Dat ziet er super modern en stijlvol uit!

Voordelen

Het grote voordeel aan solid surface is dat je het naadloos kunt verwerken. Dit is vooral handig, omdat je bij het ontwerp van je nieuwe keuken niet beperkt bent door afmetingen.

Daarnaast is solid surface een sterk en duurzaam materiaal. Het werkblad is onderhoudsvriendelijk en krasbestendig. Je mag een keukenblad uit solid surface gerust oppoetsen met agressieve producten zoals cif of javel. 

Je boterhammen snijden op het keukenblad zelf? Ook dat is geen probleem. Moest er toch een krasje tevoorschijn komen, dan is het materiaal vlot te polieren. Met een solid surface werkblad zit je dus veilig. 

Nadelen

Corian is niet hittebestendig: warme potten en pannen mogen dus niet op het werkblad geplaatst worden. Gebruik dus steeds een onderzetter. Verder is Corian ook gevoelig aan bepaalde zuren. Tomaten en citroenen worden bijvoorbeeld beter op een snijplank gesneden. 

Composiet keukenblad

Composiet keukenblad

Bij composietwerkbladen worden de beste eigenschappen van kunststof en natuursteen met elkaar verenigd. Een composiet werkblad is gemaakt uit kwartsgranulaten, kunststof en harsen. Die materialen zorgen ervoor dat het keukenblad waterdicht, krasvrij en vlekbestendig is.

Op het eerste zicht lijkt composiet soms op natuursteen. Dat maakt van composiet een geschikt materiaal voor landelijke en industriële keukens. Toch zijn er enkele wezenlijke verschillen. Het grote verschil ligt men in de warmtegevoeligheid.

Voordelen

Een composiet keukenblad is erg gemakkelijk proper te houden. Bovendien is het ook nog eens vloeistofdicht, vlekbestendig en krasvrij. Dat maakt composiet een ideaal materiaal als keukenblad.

Bovendien zijn er heel wat verschillende kleuren beschikbaar in composiet. Zo kies je zelf de stijl die je mooi vindt. 

Wat betreft prijsklasse zit je ergens in het midden: met composiet kies je voor de gulden middenweg. De prijs-kwaliteitsverhouding voor composiet is hoe dan ook uitstekend

Nadelen

Het grote verschil tussen échte natuursteen (keramiek en graniet) en composiet, is dat composiet absoluut niet bestand is tegen hitte. Hete potten en pannen moeten altijd op onderzetters geplaatst worden, anders bestaat de kans dat er zich blijvende kringen op het werkblad gaan vormen.

Keramiek keukenblad 

Keramiek keukenblad

Is het voor jou een vereiste dat je jouw hete potten en pannen op het aanrecht kan plaatsen? Dan is keramiek een beter alternatief. Het is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt, zoals porselein of aardewerk. 

Net zoals composiet, lijkt keramiek op natuursteen. Je kan er wat betreft afwerking alle kanten mee uit. Zo kan je perfect kiezen voor een marmer-look in composiet of keramiek. 

Met keramiek zit je wel in een hogere prijsklasse, daar het heel wat voordelen biedt. En door de vele prints en mogelijkheden past keramiek bovendien in vele keukenstijlen!

Voordelen

Keramiek is hittebestendig. Je mag dus gewoon je warme potten en pannen op het oppervlak plaatsen. 

Naast hittebestendig is keramiek ook nog eens bijzonder kras- en vlekbestendig. Je kan dus ook gewoon je boterhammen smeren en snijden op het keukenblad.

Een keramiek keukenblad is tot slot makkelijk te combineren met andere materialen.

Nadelen

Ondanks de sterke eigenschappen is een keramisch keukenblad gevoelig voor agressieve of bijtende stoffen. Zorg dus steeds dat je deze meteen verwijderd indien het materiaal ermee in contact komt. 

Laat je daarnaast eens een hard of zwaar voorwerp vallen op je keukenblad, dan kan er al eens een stukje uit barsten. Deze schade is helaas niet makkelijk op te lossen.

Houten keukenblad 

Houten keukenblad

Een houten keukenwerkblad was vroeger een populaire keuze, maar tegenwoordig zie je deze iets minder. Dit komt door de opkomst van andere materialen die wat meer tegen een stootje kunnen. 

Een houten keukenblad staat echter wel heel mooi in landelijke en scandinavische keukens. Daar waar je geen houten vloer kan gebruiken, is een houten keukenblad een mooi alternatief. Het geeft je keuken een warme, aangename uitstraling.

De houtsoort voor dit werkblad is meestal eik of beuk. Dit zijn stevigere houtsoorten die veel aankunnen. Al is het wel aangeraden om een beschermlaag op het hout aan te brengen. Zo is het eveneens beschermd tegen krassen en vuil.

De prijs is sterk afhankelijk van het gekozen hout. Heb je graag eik, dan betaal je daar iets meer voor dan een gevoeligere houtsoort.

Voordelen

Het voordeel van een houten keukenblad is dat je uit heel wat stijlen kan kiezen, en dus ook zelf de look & feel van je keuken bepaalt. Ga dus vooral voor wat je zelf mooi vindt.

Kies je voor hout, dan kies je ook voor wat meer natuur in huis. Het geeft je keuken een warme, aangename sfeer en zorgt ervoor dat je er graag vertoeft. 

Nadelen

Een houten keukenblad is helaas onderhoudsintensief. Hout is namelijk erg gevoelig aan krassen en vlekken. Laat je deze intrekken, dan gaat je hout verkleuren. Het is dus aangewezen om je keukenblad goed te onderhouden.

Tip: een driemaandelijkse behandeling met olie is geen overbodige luxe. Zo bescherm je het hout beter tegen de vlekken.

Hout is bovendien ook niet hittebestendig. Zet je warme potten en pannen dus niet meteen op het werkblad, maar gebruik steeds een onderzetter.  

Tot slot is het nadeel van hout dat er gemakkelijker micro-organismen op achterblijven en overleven, die grotendeels ín het hout te trekken en dat is niet erg hygiënisch. Gelukkig zijn dit voornamelijk huis- tuin en keukenbacteriën. 

Inox keukenblad 

Inox keukenblad

Inox of roestvrij staal staat vooral bekend voor de keukens in restaurants. Het materiaal wordt vooral daar veelvuldig gebruikt. Dat komt door de vele voordelen die het biedt, maar ook door de prijs.

Zo is inox een goedkoper materiaal, en behoort daarom in de lagere prijsklasse. Dat maakt dat het snel gekozen wordt in restaurants en plaatsen waar niet veel mensen komen. Inox wordt niet gekozen in landelijke keukens, maar staat wel mooi in een industriële keuken of zelfs in een design keuken.

Inox is gemaakt uit staal: hier zijn chroom en nikkel aan toegevoegd om roest tegen te gaan. Meestal wordt dit een toplaag met daaronder hout, het staal wordt over het hout gespannen waardoor je een strak keukenblad krijgt.

Voordelen

Een inox keukenblad is vlek-, vocht- en hittebestendig. Het roestvrij staal kan bovendien ook tegen een stootje. Je hoeft dus niet voorzichtig om te springen met dit materiaal.

Inox is ook zuurbestendig. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over welke producten je wel of niet mag gebruiken. Bijtende producten kunnen dus zeker gebruikt worden.

Kortom: inox gaat heel lang mee. Het staal kan tegen meerdere stootjes, wat het een duurzame optie maakt. 

Nadelen

Inox is niet krasbestendig. Je groenten snijden doe je dus best nog steeds op een snijplankje. Heb je toch krassen? Dan geeft dit na verloop van tijd karakter aan je keuken. Het is dus geen ramp dat er krassen ontstaan.

Je hebt bij inox geen keuze in kleuren. De enige optie is namelijk grijs/metaal. Het materiaal is dus mogelijks niet geschikt in elke keuken. 

Keukenblad uit beton

Betonnen keukenblad

Een betonnen keukenblad is een must in een industriële woning. Het geeft je keuken dat stoere, ruwere gevoel dat je in geen andere stijl terugvindt. 

Je keukenblad in beton kan je op drie manieren laten afwerken: impregneren met siliconen, in wax of olie zetten of lakken met PU-lak. Deze afwerkingen maken het materiaal minder gevoelig voor vlekken.

Beton is een vrij goedkoop materiaal en is bovendien ook zeer duurzaam. Het is dus een gemakkelijke keuze wanneer de look van beton je kan bekoren. 

Voordelen

Beton is erg hard en dus bestand tegen hitte, stootvast en is bovendien ook een duurzaam materiaal. Zet dus gerust je warme potten of pannen zo op je keukenblad (let wel op dat je toplaag hier ook tegen beschermd is). 

Bovendien heeft niet iedereen een betonnen keukenblad. Het is dus echt uniek als je jouw keuken hiermee afwerkt. 

Nadelen

Een keukenblad in beton is gevoelig voor bijtende middelen. Let dus steeds op met welke producten je jouw keukenblad onderhoud, want dit is nefast voor het materiaal.

Bovendien is beton ook gevoelig voor zuren. Zorg dus steeds voor een snijplankje wanneer je tomaten of citroenen snijdt.

Laat je een hard of puntig materiaal vallen op je betonnen keukenblad? Dan kan er al eens een barstje in komen. Wees dus steeds voorzichtig.

Natuursteen keukenblad: marmer

Marmer keukenblad

Marmer is een materiaal dat rechtstreeks uit de natuur komt. Zo zijn er in Italië heel wat bergen waar je marmer in terugvindt. Dit wordt dan in blokken uitgegraven, en hier wordt dan je keukenblad uit versneden.

Een marmeren keukenblad bestaat in verschillende kleuren, en past ook mooi in verschillende stijlen: een klassieke of landelijke keuken, maar evengoed in een design keuken

Door de schakeringen in het marmer ziet het materiaal er erg klassiek, maar toch speciaal uit. 

Marmer zit helaas wel in de duurdere prijsklasse, net omdat het zo uniek is. Je betaalt dus misschien wat meer, maar je bent zeker dat niemand anders exact hetzelfde keukenblad heeft.

Voordelen

De grootste troef van marmer is zijn unieke karakter. Niemand heeft exact hetzelfde keukenblad, wat maakt dat het een gegeerd materiaal is.

Bovendien kan je jouw keukenblad naar wens aanpassen: met bepaalde afwerkingen zoals gefrijnde groefjes ziet het er meteen heel stijlvol uit.

Marmer is misschien iets duurder, maar het verhoogt de waarde van je keuken wel aanzienlijk. Ga je na verloop van tijd verhuizen? Dan zorg je voor extra waarde bij het verkopen.

Nadelen

Marmer is gevoeliger aan vlekken en krassen dan andere materialen. Dit komt doordat het een poreuze stof is, wat betekent dat het makkelijk vocht, zuren en andere verontreinigingen opneemt. 

Hierdoor kunnen lelijke plekken ontstaan. Zorg dus steeds voor een snijplankje of dergelijke om je keukenblad te beschermen.

Deze natuursteen kan ook geen al te hoge warmte verdragen. Zet dus niets rechtstreeks van de oven op het keukenblad.

Daarnaast moet je ook oppassen met zuren en bijtende producten. Marmer is namelijk zeer gevoelig en het zuur maakt je keukenblad dan kapot.

Dit kan je natuurlijk ook tegengaan door je marmer te impregneren. Hierdoor zorg je voor een beschermlaag waardoor het beter bestand is tegen vlekken, krassen en hitte.

Natuursteen keukenblad: graniet 

Granieten keukenblad

Graniet is een tweede optie binnen natuursteen, en wordt vaker gekozen dan marmer. Ook dit materiaal komt rechtstreeks uit de natuur, en is dus gevoeliger dan pakweg keramiek.

Keukenbladen in graniet komen in drie verschillende afwerkingen: gepolijst, verzoet en gebrand. Gepolijst graniet is blinkend en staat mooi in klassieke keukens. Verzoet graniet is dan weer matter en staat heel mooi in een landelijke keuken. Gebrand graniet is dan weer wat ruwer en oneffen en staat mooi in een industriële of landelijke keuken, maar evengoed in een klassieke keuken.

De combinatie van materialen zoals hout, graniet en marmer geven je een warm, nostalgisch gevoel. Deze stijl past perfect bij een karakteristiek huis zoals een boerderij of herenhuis.

Wist je trouwens dat graniet een stollingsgesteente uit lava is? Na vele honderden miljoenen jaren te verharden wordt de lava dus graniet.

Voordelen

Een granieten werkblad is kras- en vlekbestendig en kan tegen een stootje. Bovendien kan het ook tegen zuur, je mag dus perfect zuurhoudende groenten of fruit snijden op je werkblad. 

Ook graniet is hittebestendig. Zet dus gerust je warme potten en pannen zo op het keukenblad.

Nadelen

Het kleurenaanbod in graniet is helaas beperkt. Omdat het materiaal rechtstreeks van de natuur komt, is er zelf weinig aan de kleuren te doen. 

Je keukenblad in graniet heeft ook graag al eens een onderhoud. Zo blijft de kleur langer mooi en krijgen vlekken geen kans om in te trekken.

Besluit

Dit waren de meest populaire werkbladen voor de keuken met hun voor-en nadelen. Heb je toch nog een vraag rond een bepaald werkblad? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Je bent tot slot ook altijd welkom in onze toonzaal te Kontich. Onze verkoopmedewerkers assisteren je met plezier bij de keuze van een nieuwe keuken op maat!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer artikels

Laten we jouw project bespreken