Van 7 juli t.e.m. 31 juli is Trouilliez in bouwverlof. Aanvragen worden hierna behandeld.

Keuken op maat

Tips om jouw keuken efficiënt in te delen

Moderne keuken

Het grote voordeel van een keuken op maat is dat je jouw keuken volledig persoonlijk naar wens kan afstemmen. Je hebt de touwtjes volledig zelf in handen en je bent niet vastgebonden aan een selectie standaardkasten uit voorraad.

Dergelijke ultieme vrijheid is leuk, maar kan er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zeker wat betreft de indeling van je keuken. Welke vorm is het meest interessant? En waar hou je best rekening mee? 

Wil je een keuken op maat laten ontwerpen, dan zijn er toch een aantal best practices waar je rekening mee moet houden. In dit blogartikel delen we met plezier onze tips om je keuken zo efficiënt mogelijk in te richten. 

Voorzie de juiste functies op de juiste plaats

Er is niets onhandiger dan je keuken continu te moeten doorkruisen. Hoewel menig stappenteller er wellicht het voordeel van inziet, is het belangrijk om je spullen een logische plaats te geven. De keuken is één van de belangrijkste plekken in huis en moet aldus praktisch en functioneel zijn.

Een handige manier om je keuken in te richten is door te werken met verschillende zones: voorbereiden, koken, voorraad, opbergen en wassen. Hierdoor voorkom je dat je steeds je hele keuken moet doorkruisen en staat alles gewoon binnen handbereik.

In de zone ‘voorbereiden’ voorzie je alles van snijplankjes tot mengkommen tot zelfs werkbestek. Dit liefst in de buurt van je werkblad. Zo kan je meteen aan de slag. Zorg er ook voor dat de vuilbak in de buurt van je werkblad staat. Bij het voorbereiden heb je vaak heel wat afval. Het is dan handig om je vuilbak in de buurt te hebben om het niet overal vuil te maken.

De zone ‘koken’ voorziet dan weer alles van potten en pannen, die in de buurt van je kookvuur staan. Maar ook je kruiden en bestek vallen in deze zone. Zet deze bij voorkeur links of rechts van het vuur, zo moet je tijdens het koken niet te ver van je potten gaan en heb je steeds controle over het vuur. Voorzie in de buurt ook een oven en magnetron. Zo hoef je opnieuw niet te ver te lopen om iets in de oven te plaatsen.

Bij de zone ‘voorraad’ voorzie je al je etenswaren die je bij het koken wel eens nodig hebt, maar nadien meteen weer terugplaatst. Denk aan rijst, pasta, bloem en suiker. Je voorraad kan ook buiten de keuken geplaatst worden. Zo wordt een berging vaak gebruikt om je voorraad te bewaren. 

Je keuken bestaat bovendien voor het grootste deel uit ‘opbergen’. Je servies, bestek en glazen bewaar je liefst in de buurt van de eetplaats en spoelzone. Zo hoef je niet steeds over en weer om je tafel te dekken. Heb je nog ergens een plaatsje over waar niets staat? Gebruik dat dan voor je handdoeken, vaatdoeken en theedoeken. 

Als laatste heb je nog de zone ‘wassen’. Hierin plaats je de spoelbak en je afwasmachine. Onderaan je spoelbak voorzie je de schoonmaakmiddelen, links of rechts zet je het afwasmachine. Zo voorkom je dat je heel je keuken rond moet met druipende borden, potten of pannen. Heb je nog plaats over? Gebruik dit dan voor de spullen die je niet vaak gebruikt. 

Kies voor geïntegreerde keukentoestellen 

Ingebouwde apparaten in je keuken

Er worden heel vaak toestellen op het aanrecht gezet: een magnetron, broodrooster, koffiezet en keukenrobot bijvoorbeeld. Hierdoor krijg je weinig plaats op je aanrecht om andere dingen te plaatsen en wordt het een warboel. 

Met een keuken op maat integreer je deze gemakkelijk in je keuken zelf. Je magnetron laat je bijvoorbeeld inbouwen in je kasten en een broodrooster, waterkoker of koffiezet kan je in een handige kast of koffiehoek wegsteken. 

Dit oogt niet alleen ordelijk, maar geeft je opnieuw meer ruimte op je aanrecht of werkblad. Zo heb je tegenwoordig handige draai-inschuifdeuren dewelke je kan laten openstaan zonder je circulatie in het gedrang te brengen.

Benut de volledige ruimte van je keuken 

Naargelang je indeling heb je meer of minder hoeken. Wij raden aan om steevast elke hoek te benutten. Vooral bij een kleine keuken kun je geen ruimte verloren laten gaan.

Hoekkasten zijn echter een beruchte plaats in de keuken. Veelal zijn ze erg onpraktisch. In dat geval neemt een hoekkast alleen loze ruimte in beslag. 

Kies dus voor een praktisch systeem, zoals een draaicarrousel of het Le-Mans systeem bijvoorbeeld. Vaak kun je er dan potten en pannen kwijt, of bijvoorbeeld voorraadspullen. 

Tip: bij Trouilliez verkopen we voornamelijk het Magic-corner systeem. Hierbij draaien de voorste korven in een hoek van 90° uit de kast. Erg handig indien je zoveel mogelijk ruimte wilt benutten!

Wil je echt elke vierkante centimeter zo optimaal mogelijk benutten? Dan kan je ook een aantal uitschuifbare (verticale) kasten mee integreren in je keuken. In de volksmond wordt zo’n kast ook weleens een apothekerskast genoemd, aangezien je bij de apotheker ook zo’n kasten vindt. 

Tot slot zijn lades uiteraard onmisbaar. Volledig uittrekbare lades zorgen voor een goed overzicht en een vlotte bereikbaarheid van alle keukenspullen. Je hoeft nooit meer te zoeken naar dat achterste potje. Handig, toch? 

Je kan daarbij ook binnenlades voorzien: de hoogte is hier vrij te bepalen waardoor de laden voor verschillende zaken kan dienen zoals voorraad of servies.

Richt je keuken ergonomisch in 

Ergonomische indeling keuken

Een praktische keukenindeling begint bij aandacht voor ergonomie. Een te lage werkhoogte of diepe kasten zonder lades zijn een garantie voor een pijnlijke rug. Daarnaast is eten bereiden op een werkblad dat niet is afgesteld aan jouw lengte allesbehalve aangenaam. Door je keuken ergonomisch in te richten zorg je ervoor dat deze problemen zo van de baan zijn. 

Kies bijvoorbeeld voor lades in de plaats van kasten. Hierdoor moet je minder bukken en minder ver reiken dan bij kasten. Bovendien geeft dit ook nog eens een handiger overzicht dan wanneer je in je kasten moet zoeken.

Let wel op: een lade is niet meer zo handig wanneer het boven je reikhoogte wordt geplaatst. Kies er dus altijd voor om ladekasten te plaatsen op reikhoogte. 

Door je magnetron en oven op hoogte te plaatsen, zorg je er opnieuw voor dat je weinig moet bukken om ze in of uit te laden. Hierdoor neem je opnieuw de ballast van je rug weg. 

Daarnaast plaats je best je zware voorwerpen in lage kasten, en de lichte voorwerpen in de hoge kasten. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk alles kan vastnemen en dat je niets forceert.

Maak gebruik van de muren

Laat je muren niet zomaar leeg, want ook hier kan je heel wat spullen kwijt. Met haken, rekjes of legplanken zorg je voor heel wat extra opbergruimte in je keuken. Door je messen bijvoorbeeld aan een magneetstrip tegen de muur te hangen, geef je een coole look aan je keuken. En zo hoef je deze nergens anders meer op te bergen. 

In heel wat keukens zie je plankjes waar bijvoorbeeld voorraadpotten met pasta, rijst of bloem op bewaard worden. Maar de plankjes zijn ook handig voor potten en pannen indien deze vlak bij het vuur staan. 

Ook een rekje om bijvoorbeeld je borden op te plaatsen wordt veel gebruikt. Dit monteer je gemakkelijk aan je muur om zo extra ruimte te besparen. Wist je trouwens dat je nog meer ruimte bespaart als je jouw borden zijdelings in een rekje bewaard? De borden nemen zo maar de helft van de ruimte in.

Tot slot zijn ook hangers leuk om in de buurt van je aanrecht of vuur te plaatsen. Hang er al je scheplepels, gardes en soeplepels aan. Dit is heel handig bij het koken en het oogt bovendien ook mooi. 

Hou rekening met de kookplaat of dampkap

Heb je jouw zinnen gezet op een keukeneiland? Dan moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan de plaats van je spoelbak en je vuur. 

Meestal wordt de spoelbak in het eiland geplaatst en het vuur tegen de muur. Zet je het vuur op het keukeneiland? Dan moet je rekening houden met de dampkap, want die plaats je meteen boven het vuur. 

Gelukkig bestaat hiervoor een alternatief: je zou de dampkap ook in de kookplaat kunnen integreren. Tegenwoordig zijn er heel wat systemen; denk maar aan een gelijkliggende geïntegreerde dampkap, centraal in de kookplaat of een automatisch uittrekbare dampkap achteraan de kookplaat. Dit neemt echter wel kastdiepte weg van jouw onderkasten. Hou hier rekening mee!

Kies voor een logische keukendriehoek 

Verschillende keukenindelingen

De keukendriehoek bestaat uit wassen, koken en koelen/vriezen. Het is de bedoeling dat deze drie dus in een driehoek van elkaar staan. Dit ontwerpprincipe zorgt ervoor dat je zo min mogelijk afstand aflegt tijdens het koken.

Concreet staan je kookvuur, spoelbak en koelkast idealiter in een handige driehoek van elkaar. Daarbij staan ook liefst de veelgebruikte toestellen binnen deze driehoek. 

Los daarvan raden we ook aan om de oven in de buurt te plaatsen van je werkblad. Zo zet je een warme ovenschaal of bakplaat meteen neer en loop je minder risico op incidenten. 

Besluit 

Ziezo, dit waren onze tips om je keuken efficiënt in te delen. Zit je toch nog steeds met een vraag of heb je graag meer info? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Je bent tot slot ook altijd welkom in onze toonzaal te Kontich. Onze verkoopmedewerkers assisteren je met plezier bij de selectie van een keuken op maat!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer artikels

Laten we jouw project bespreken