Van 7 juli t.e.m. 31 juli is Trouilliez in bouwverlof. Aanvragen worden hierna behandeld.

Keuken op maat

Hoeveel kost een nieuwe keuken? Volledig overzicht

Scandinavische keuken

Speel je met het idee om een nieuwe keuken te laten ontwerpen? Dan ben je uiteraard benieuwd naar het kostenplaatje. Bij Trouilliez krijgen we dikwijls de vraag hoeveel een nieuwe keuken kost. 

Een moeilijke vraag om te beantwoorden, daar het prijskaartje van een keuken sterk varieert. Een eenduidig antwoord op deze vraag bestaat dus niet. Het is namelijk zo dat de prijs van een nieuwe keuken afhangt van diverse factoren. 

Ga je voor een module keuken? Of laat je liever een ontwerp op maat realiseren? In dit blogartikel gaan we hier dieper op in. Hierdoor kan je (hopelijk) een correcte inschatting maken naar de toekomst toe. 

Module keukens (standaard ontwerp)

Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen een module keuken of een keuken op maat. Beiden bevinden zich in een heel andere prijscategorie. 

Een module keuken bijvoorbeeld, bestaat uit kant-en-klare kasten die aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Je kan de kasten zelf indelen en naar eigen wens combineren. Het is wel zo dat je met standaard afmetingen werkt. 

In principe kies je met een module keuken voor een doorsnee oplossing die je hier en daar nog kunt personaliseren. Anders dan bij een keuken op maat, zijn de keuzes op vlak van kleuren, materialen, uitvoeringen en formaten niet eindeloos. 

kitchen MK4WE7V

Module keukens zijn altijd een beetje puzzelen, maar een prima oplossing als je voor een standaard ontwerp kiest. Heb je echter specifieke wensen voor je keuken, dan kies je beter voor maatwerk. 

Een module keuken is natuurlijk wel een voordelig alternatief. De gemiddelde module keukens kosten tussen de 7.000 en de 15.000 euro. Voor een keuken op maat betaal je (uiteraard) meer.

Keuken op maat (maatwerk)

Een keuken op maat kan je volledig persoonlijk naar wens afstemmen. Omdat je niet vasthangt aan standaard afmetingen, kun je de volledige beschikbare ruimte dus optimaal benutten.

Je hebt de touwtjes volledig zelf in handen en je bent niet vastgebonden aan een selectie standaardkasten uit voorraad. 

koken2

Het grote voordeel is bovendien dat je de indeling en afwerking volledig zelf in handen hebt. Hierdoor bepaal je dus ook zelf de prijs. Die varieert namelijk sterk naargelang de indeling, materiaalkeuze en de afwerkingsgraad. 

Hoeveel kost een keuken op maat? Een veelgestelde vraag, een moeilijk antwoord. Prijzen starten doorgaans vanaf 18.000 euro. Deze prijs stijgt logischerwijs, afhankelijk van grootte, materiaalkeuze en afwerking. 

De prijs van een keuken op maat

Grootte en oppervlakte 

Des te groter de ruimte van je keuken, des te hoger de kostprijs. Dat is logisch. Een grote keuken vraagt meer kasten en vraagt een grotere oppervlakte aan werkbladen. Anno 2021 wordt er echter vaak gekozen voor een grote keuken. 

Keukenvorm en indeling 

Kies je voor een keuken op maat, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Van een klassieke L-keuken tot een eilandkeuken. Het is echter wel zo dat de opstelling van de keuken de prijs beïnvloedt. 

Als je een kookeiland wilt, of meerdere hoeken waar rekening mee gehouden moet worden, kost een keuken meer. 

DSC2847

Het is hoe dan ook belangrijk om goed na te denken over de indeling van je nieuwe keuken. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden je moet afleggen en hoe sneller en nauwkeuriger je kan werken.

Materialen en afwerking

Wanneer je kiest voor een keuken op maat heb je de complete vrijheid wat betreft uitzicht, kleuren en materialen. Elk materiaal heeft natuurlijk zijn eigenschappen en prijsklasse. Welke keuze je uiteindelijk maakt, is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en beschikbare budget.

Keukenkasten

Wat betreft de materiaalkeuze bij keukenkasten, is melamine de goedkoopste oplossing. Het is een budgetvriendelijk alternatief voor laminaat. Het verschil tussen beiden is dat melamine dunner en aldus minder sterk is, waardoor het doorgaans meer gebruikt wordt voor de binnenkant van kasten. 

DSC1652

Naast melamine en laminaat, kun je ook kiezen voor een echte houtafwerking. Elke houtsoort heeft dan weer op zijn beurt zijn eigen karakter en zijn eigen prijskaartje. Zo is fineerhout bijvoorbeeld voordeliger dan een volle eiken kast. 

Keukenbladen of werkbladen

Wanneer we gaan kijken naar de materialen van keukenbladen, onderscheiden we wederom verschillende mogelijkheden. Zo is een keukenblad uit laminaat het meest voordelig. De kwaliteit is evenredig aan de prijs.

Laminaat is bijvoorbeeld niet bestand tegen warme potten en pannen. Als je de prijs van je werkblad echter wilt drukken, dan is laminaat een optie. Het is een kwestie van waar je prioriteiten liggen. 

In de meer goedkopere prijsklasse heb je ook nog solid surface: een nieuwe generatie van gegoten oppervlakken, bestaande uit een mix van polymere materialen. Je kent solid surface misschien beter onder merknamen zoals Corian of Kerrock.

De acryl-minerale stof is vooral te zien in badkamers. Vrijstaande baden, wasbakken en douchecabines zijn bijvoorbeeld gemaakt van solid surface. Echter, de afgelopen decennia is solid surface nu ook populair geworden in Belgische keukens. 

Het grote voordeel aan solid surface is dat je het naadloos kunt verwerken. Dat heeft als voordeel dat je bij het ontwerp van je nieuwe keuken niet beperkt bent door afmetingen. 

Daarnaast is solid surface een sterk en duurzaam materiaal. Je mag een keukenblad uit solid surface gerust oppoetsen met agressieve producten zoals cif of javel. Dit mag bij andere keukenbladen dan weer niet. 

Verder heb je nog de materialen composiet, keramiek en natuursteen. Bij composietwerkbladen worden de beste eigenschappen van kunststof en natuursteen met elkaar verenigd. 

DSC2544

Het is een ijzersterk materiaal, bestand tegen vuil en bacteriën. Dit komt omdat composiet een materiaal is met een hoge dichtheid. Daarnaast is het stootvast en krasbestendig. 

Wat betreft prijsklasse zit je ergens in het midden: met composiet kies je voor de gulden middenweg. Het enige nadeel van composiet is dat het niet hittebestendig is. Je moet dus oppassen met hete potten en pannen. Composiet kan namelijk verkleuren bij hitte. 

Is het voor jou een vereiste dat je jouw hete potten en pannen op het aanrecht kan plaatsen? Dan is keramiek een beter alternatief. Het is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt, zoals porselein of aardewerk. 

Net zoals composiet, lijkt keramiek op natuursteen. Je kan er wat betreft afwerking alle kanten mee uit. Zo kan je perfect kiezen voor een marmer-look in composiet of keramiek. 

Waarom je dat zou doen? Omdat échte marmer een natuursteen is. En natuursteen is een poreuze stof, wat betekent dat het makkelijk vocht, zuren en andere verontreinigingen opneemt. Hierdoor kunnen lelijke plekken ontstaan. 

Je zou dus kunnen zeggen dat natuursteen (zoals marmer of graniet) minder onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast zit je met natuursteen in de duurste categorie wat betreft werkbladen. Natuursteen heeft natuurlijk wel een erg luxueuze uitstraling. Ideaal voor een klassevolle keuken!

Apparatuur en toestellen

De prijs van een nieuwe keuken kan verrassend veel variëren naargelang de keukenapparatuur die je laat installeren. Ook hier geldt: luxe kost geld. Je kunt voor de allerbeste merken gaan, maar daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast. 

Vooral toestellen van het merk Miele en Siemens zijn erg populair. Bij Miele zit je rond een hogere prijsklasse van gemiddeld 6000 à 7000 euro voor een volledig uitgeruste keuken met alle benodigde inbouwtoestellen. Kies je voor Siemens, dan ligt dat bedrag iets lager: gemiddeld rond de 5000 euro. 

DSC2105 2

Verder heb je nog AEG en Bosch. Deze merken situeren zich ongeveer in dezelfde prijsklasse als Siemens. Mag het wat luxueuzer? Dan kan je kiezen voor V-ZUG of Gaggenau. Hiermee zit je in de hoogste prijsklasse. De toestellen zijn dan ook van high-end kwaliteit. 

Tot slot kan het interessant zijn voor de prijs om je keuken volledig uit te rusten met toestellen van eenzelfde merk. Je profiteert dan van een voordeelkorting. Wil je echter verschillende merken combineren (bijvoorbeeld: een koelkast van Liebherr, een vaatwasser van Miele en een oven van AEG) dan heb je dat voordeel niet. 

Besluit

De mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos, wanneer je een keuken op maat laat ontwerpen. Hou er wel rekening mee dat – afhankelijk van de keuzes die je maakt – de totale kostprijs van je nieuwe keuken kan oplopen.

Alvorens we een berekening kunnen doen van de kosten, geven we onze klanten altijd de raad om een lijstje op te maken van wat zij belangrijk vinden. Doe dat eens voor jezelf. Je zal zien dat je hiermee het rekensommetje makkelijker maakt.

Zit je nog met vragen of opmerkingen rond de kosten van een nieuwe keuken? Dan mag je ons altijd contacteren. Wij staan je graag te woord!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer artikels

Laten we jouw project bespreken