Van 7 juli t.e.m. 31 juli is Trouilliez in bouwverlof. Aanvragen worden hierna behandeld.

Keuken op maat

Een keuken op maat? Dit zijn de nieuwste trends

keuken op maat

Ben je van plan om een keuken op maat te laten ontwerpen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de jongste trends op vlak van luxe, woongenot en kookgemak. 

Om je alvast op weg te helpen, staken onze interieurarchitecten en adviseurs de koppen bij elkaar. Het resultaat: een volledig overzicht van de meest opvallende keukentrends. Laat je inspireren!

#1 Open keuken als onderdeel van de leefruimte

Open keukens komen steeds vaker voor. Door tussenwanden of muren weg te halen, verbind je de keuken met de woonkamer of de eetkamer. Hierdoor creëer je in de eerste plaats één grote leefruimte. 

DSC2460

Bovendien is een open keuken ook erg functioneel. Je hebt tijdens het koken namelijk nog steeds de mogelijkheid om contact te houden met je huisgenoten of gasten. Je blijft betrokken, waardoor koken een sociale aangelegenheid wordt.

Extra tip: trek de stijl van je keuken door in de rest van de woning, zodat de keuken mooi opgaat in het interieur. Dit kan je doen door dezelfde meubels, kleuren of materialen te gebruiken.

Anno 2021 is de keuken dus niet langer een afgebakende plek om enkel te koken. Deze ruimte is nu het kloppend hart van het huis, waar zowel gegeten als geleefd wordt. 

#2 Keuken met keukeneiland  

De vraag naar keukeneilanden is de afgelopen jaren sterk gestegen. Zowel in open als eerder gesloten keukens zijn keukeneilanden enorm populair. Het grote voordeel? Je kunt actief participeren aan het gezinsleven, terwijl je het eten klaarmaakt of de afwas doet. 

Verder brengt een kookeiland nog heel wat andere voordelen met zich mee. Zo kan je comfortabel met meerdere personen tegelijk koken, zonder dat je elkaar in de weg staat. Dit is uiteraard afhankelijk van je werkblad oppervlakte. 

DSC2502

Daarnaast is een keukeneiland ook erg praktisch. Zo biedt het meer opslagruimte en een groter werkoppervlak. Bovenal is een keukeneiland multifunctioneel. 

Je kunt er in de eerste plaats koken, maar het kan bijvoorbeeld ook dienen als ontmoetingsplaats voor een babbel met vrienden of familie. Anderen gebruiken het kookeiland dan weer als ontbijtplek, het is maar wat je zelf wilt.

#3 Ingemaakte wandkasten  

De keuken wordt tegenwoordig mee geïntegreerd in de woning, waardoor de kasten vaak in het interieur opgaan en zo een geheel vormen. Volledige, ingemaakte wandkasten zijn dan ook erg populair. 

Geen verschillende losstaande kasten, wel één strak geheel. Ze zijn in de eerste plaats mooi om naar te kijken, maar zijn vooral ook praktisch omwille van hun opbergruimte.

keuken2

Afhankelijk van hoe strak je de keuken wilt, kan je kiezen voor een gelijkaardige kleur als de muren of net voor een contrasterende kleur. Met deze laatste laat je de keuken er meer uitspringen. 

Onze tip: kies voor ingemaakte keukenkasten die doorlopen tot aan het plafond. Hiermee benut je een maximale hoeveelheid aan ruimte. 

#4 Een industriële, landelijke look 

Steeds meer wordt het design van een nieuwe keuken gespiegeld aan de industriesector. Het is duidelijk dat een industriële, maar tegelijkertijd ook landelijke look de laatste tijd enorm aan populariteit wint. 

DSC5977

Je ziet dergelijke keukens dikwijls terugkomen in de zogenaamde pastoriewoningen. Denk hierbij aan een stijlvolle, zwarte keuken gecombineerd met de charmante look van hout. 

#5 Natuurtinten- en materialen

Naast de industriële look, zijn ook Scandinavische keukens erg populair. Dergelijke keukens kenmerken zich vooral door minimalisme, ingetogenheid en functionaliteit. 

DSC2933

Een kleur die we veel terugzien in een Scandinavische keuken is wit. Deze kleur wordt dan dikwijls gecombineerd met verschillende natuurtinten, zoals wit of licht hout. 

Verder hecht een Scandinavische look veel waarde aan natuurlijke materialen. Denk hierbij onder andere aan beton, hout en natuursteen. De materialen blijven zo onbewerkt mogelijk. 

#6 Werkblad als blikvanger van de keuken

Wil je uitpakken met je kookeiland? Dan wordt er heel dikwijls voor gekozen om van het werkblad een echte eye-catcher te maken. Zoals je daarnet misschien al hebt gelezen, maken kookeilanden een belangrijk deel uit van ons interieur. 

In sommige gevallen is het kookeiland zelfs het pronkstuk van de leefruimte. De tijd van egale, dunne werkbladen lijkt voorbij. Bijzonder hip zijn tegenwoordig dikke werkbladen in een opvallende tint of met een opvallend patroon. 

DSC2544

Wat dacht je bijvoorbeeld van een marmeren keukenblad? Het is een gewaagde keuze, maar het geeft je keukeneiland wel een rijke uitstraling. Tip: is onderhoud niet jouw ding, dan raden we je aan om niet te kiezen voor écht marmer in natuursteen. 

Echt marmer uit natuursteen is een poreuze stof en dus minder onderhoudsvriendelijk. Je zou in de plaats daarvan kunnen kiezen voor een marmer-look in composiet of keramiek. Deze steensoorten combineren de exclusieve look van marmer met een onderhoudsvriendelijk gebruik. 

#7 Greeploze kasten 

Less is more tegenwoordig. Minimalistisch wonen is meer dan ooit actueel. Daarom wordt er steeds meer gekozen voor greeploze keukens: geen handgrepen of knoppen meer. 

DSC2105 2

Het alternatief? Tip-on kasten. Je kunt de deuren eenvoudig openen door in de hoek zacht te drukken. We zien deze trend trouwens ook overwaaien naar dressings en andere ingemaakte kasten. 

#8 Ingebouwde toestellen 

Tegenwoordig worden keukentoestellen dikwijls ingebouwd. Het ziet er in de eerste plaats mooier uit, maar het is bovenal ook compact. Je bespaart hiermee flink wat ruimte. 

Denk maar aan een ingebouwde koelkast, microgolfoven, kookplaat of afwasmachine. Wanneer je al deze toestellen los moet plaatsen in de keuken, dan neemt dit heel wat ruimte in beslag. 

DSC2502

Ingebouwde toestellen zijn dus ideaal voor kleinere oppervlaktes, waarvan je de ruimte zo maximaal mogelijk wilt benutten. Extra tip: kies voor een combi-oven wanneer je nog meer plek wilt besparen. 

#9 Kookplaat met integratie dampkap

Niet enkel koelkasten of vaatwassers worden dikwijls ingebouwd, ook ingebouwde dampkappen zijn tegenwoordig heel erg populair. Toegegeven, je dampkap is nu niet echt het pronkstuk van je keuken. 

Heel wat mensen willen dan ook voorkomen dat de dampkap het focuspunt van de keuken wordt. Een kookplaat met geïntegreerde dampkap is dan een alternatieve oplossing. 

kookplaat met integratie dampkap

Een ingebouwde dampkap is stijlvol en discreet. Een groot voordeel wanneer je een kookeiland wilt laten plaatsen. Je kunt tot slot kiezen uit verschillende modellen of soorten. 

Zo kun je kiezen voor een telescopische dampkap die in- en uit het werkblad kan schuiven of je kunt kiezen voor een kookplaat met randafzuiging. Beide toepassingen hebben hun voor- nadelen. 

#10 Recirculatie bij nieuwbouwwoningen

In nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem verplicht. Er bestaan heel wat verschillende soorten systemen. Kies je voor het ventilatiesysteem D of balansventilatie? Dan kan je dit eenvoudig combineren met een recirculatie dampkap. 

DSC8839

Je hebt dan geen afvoer meer nodig. Een recirculatie dampkap filtert namelijk de lucht in je keuken en blaast het terug de keuken in. De lucht wordt gecirculeerd als het ware. Ook bij renovaties kan het recirculatiesysteem dankbaar zijn, om breekwerken voor een nieuwe afvoer te vermijden. 

Besluit

Ziezo, hopelijk hebben we je via deze weg wat meer kunnen bijbrengen over de jongste keukentrends. Wil je graag eens sparren met ons over de inrichting van jouw keuken? Dan verwelkomen wij je graag in onze showroom.

Ook wanneer je nog met vragen of opmerkingen zit over dit topic, dan mag je ons gerust contacteren. Wij staan je plezier te woord.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer artikels

Laten we jouw project bespreken