Van 7 juli t.e.m. 31 juli is Trouilliez in bouwverlof. Aanvragen worden hierna behandeld.

Kasten op maat

Een kast op maat: de voordelen en prijs

Kasten bestaan er in verschillende formaten, kleuren en soorten. En dat voor werkelijk elke kamer in jouw woning. Je vindt ze overal terug: van de slaapkamer tot de woonkamer. 

Wie op zoek is naar een nieuwe kast, schuimt doorgaans online webwinkels af of rijdt naar een grote meubelzaak in de buurt. Je koopt er een kast met standaard afmetingen, en steekt hem vervolgens thuis in elkaar. 

Een doorsnee oplossing, maar heb je ooit al eens gedacht aan een kast op maat? Er zijn namelijk heel wat voordelen aan verbonden. Helaas wordt een oplossing op maat al gauw als duur bestempeld. 

Dat misverstand willen we aan de hand van dit blogartikel graag uit de wereld helpen. Wat is de meerwaarde van een kast op maat, en hoe wordt de prijs bepaald? 

De voordelen van een kast op maat 

#1 Een kast op maat is aangepast aan je interieur 

Maatwerk biedt niet enkel praktische voordelen, maar ook esthetische voordelen. Zo kan je een kast op maat exact afstemmen op de bijzondere kenmerken van jouw interieur. 

Je hebt de touwtjes volledig zelf in handen, en je bent niet vastgebonden aan een selectie kasten uit voorraad. Dit maakt dat jouw kast ook écht onderdeel uitmaakt van het interieur. 

image6

Denk maar aan een verouderde kast die je wilt vervangen door een nieuw exemplaar. Die moet echter passen bij de andere meubels in huis, wil je een kakofonie van diverse stijlen voorkomen. 

Een kast op maat bespaart je in elk geval een hoop wik en weegwerk: je kan de stijl ervan naadloos laten aansluiten bij de rest van jouw interieur. Bovendien bestaan er van jouw kast geen twee, en beschik je over een uniek ontwerp. 

#2 Een kast op maat is een meerwaarde voor je woning

Je laat een kast op maat ontwerpen om te kunnen profiteren van de verschillende praktische en esthetische voordelen, maar wat als je ooit verhuisd of je woning moet verkopen? 

Afhankelijk van het type kast (losstaand of ingebouwd) kan je de kast al dan niet mee verhuizen. Een ingebouwd model bijvoorbeeld, kan in principe niet meer gedemonteerd worden wanneer je verhuist. 

Het is echter wel zo dat een maatwerkoplossing een aanzienlijke meerwaarde voor de woning betekent. Dit maakt van een ingebouwde kast geen verloren investering. Integendeel: maatwerk resulteert in een hogere verkoopwaarde. 

#3 Een kast op maat is een duurzame investering

Kies je voor een kast op maat, dan kan je op beide oren slapen. Een maatwerkoplossing gaat namelijk langer mee in vergelijking met een kast met standaard afmetingen. Dit maakt van een kast op maat een duurzame investering. 

image2

Enerzijds, omdat een kast op maat het resultaat is van de expertise van een interieurarchitect en de nauwkeurigheid van ervaren meubelmakers. Anderzijds maakt een kast op maat ook écht onderdeel uit van je interieur. Je kiest dus voor een oplossing op lange termijn. 

#4 Een kast op maat is een slimme opbergoplossing 

Niet alleen de look, maar ook de indeling van lades, hangsystemen en legplanken kan je volledig persoonlijk naar wens afstemmen. Omdat je niet vasthangt aan standaard afmetingen, kun je de volledige beschikbare ruimte dus optimaal benutten. 

image3

Wil je bijvoorbeeld een kleerkast plaatsen onder een schuine muur? Met een ingebouwde kast verlies je geen plek. Het maakt niet uit of je plafond meerdere lagen bevat, de verwarming op een onmogelijke plek hangt of er sprake is van een scheve muur. Een kast op maat past altijd. 

#5 Een kast op maat is verrassend betaalbaar 

In tegenstelling tot wat velen denken, hoeft een kast op maat niet altijd duur te zijn. De ontelbare mogelijkheden wat betreft kwaliteit en afwerking, maken van een kast op maat een oplossing voor iedere portemonnee. 

image5

Je maakt een maatwerkoplossing dus zo budgetvriendelijk als je zelf wilt, en dat brengt ons meteen naar het volgende onderdeel van ons blogartikel: de prijs van een kast op maat. 

De prijs van een kast op maat 

Het grote voordeel van een kast op maat, is dat je de indeling en afwerking volledig zelf in handen hebt. Hierdoor bepaal je dus ook zelf de prijs. Die varieert namelijk sterk naargelang de indeling, materiaalkeuze en de afwerkingsgraad. 

Hoeveel kost een kast op maat? Een veelgestelde vraag, een moeilijk antwoord. Prijzen starten doorgaans vanaf 2000 euro. Deze prijs stijgt logischerwijs, afhankelijk van grootte, materiaalkeuze en afwerking. 

#1 Materiaalkeuze 

Kies je voor een kast op maat, dan heb je de keuze tussen verschillende materialen, elk met hun eigen eigenschappen en prijsklasse. Welke keuze je uiteindelijk maakt, is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en beschikbare budget.

Budgetvriendelijke kasten kan je bijvoorbeeld herkennen aan hun lichte gewicht. Deze zijn vaak gemaakt van melamine; een budgetvriendelijk alternatief voor laminaat. 

Het verschil tussen beiden is dat melamine dunner en aldus minder sterk is, waardoor het doorgaans meer gebruikt wordt voor de binnenkant van kasten. Melamine is tot slot een veelgekozen materiaal voor ruimtes die minder belangrijk zijn voor het oog, zoals wasruimtes of dressings. 

image1

Naast melamine en laminaat, kun je ook kiezen voor een houtafwerking. Elk houtsoort heeft dan weer op zijn beurt zijn eigen karakter en zijn eigen prijskaartje. Zo is fineerhout bijvoorbeeld voordeliger dan een volle eiken kast. 

Tot slot kun je kiezen voor lakwerk. Bij deze laatste zijn er weer iets meer mogelijkheden zoals het inwerken van grepen. Je zit dan echter wel in een hogere prijsklasse. 

We beseffen dat het kiezen van materiaal geen eenvoudige opgave is. Daarom hebben wij in onze showroom verschillende samples van materialen liggen. Onze experten staan je bovendien graag bij in dit keuzeproces. 

#2 Afwerkingsgraad 

Kleine details maken dikwijls een groot verschil. De gewenste afwerkingsgraad heeft een grote invloed op de totale kostprijs van een kast op maat. 

Schuifdeuren bijvoorbeeld, kunnen de prijs doen oplopen. Dit komt omdat schuifdeuren steeds met een complex railsysteem worden geplaatst. Dit in tegenstelling tot draaideuren, die werken op basis van een doorsnee scharniersysteem. 

Het voordeel van een kast met schuifdeur is echter wel dat deze bij het openen geen extra plaats inneemt, in tegenstelling tot een kast met draaideur. Als de ruimte waar je kast komt te staan lang en smal is bijvoorbeeld, is een schuifdeur wel aangewezen. 

image4

Het goedkoopste alternatief is echter kiezen voor een greeploos systeem; het zogenaamde tip-on systeem, waarbij je de kast opent en sluit met een zachte druk op de deur.

Verder is er een verschil in prijs tussen statische planken en een ladesysteem. Logisch, aangezien de installatie van een geïntegreerd ladesysteem complexer is dan het monteren van enkele planken. 

Tot slot kan je jouw kast op maat nog verder afwerken met enkele luxe-afwerkingen, zoals bijvoorbeeld ledverlichting. Het spreekt voor zich dat dergelijke details de kostprijs doen oplopen. 

Besluit 

Ziezo, zoals je ziet zijn er heel wat voordelen verbonden aan een maatwerkoplossing. Het voornaamste voordeel van een kast op maat, is dat je die volledig persoonlijk naar wens kan afstemmen. Hetzelfde geldt voor de prijs. Die bepaal je volledig zelf. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen over dit blogartikel? Dan mag je ons gerust contacteren. Ook wanneer je interesse hebt in een kast op maat, ben je bij Trouilliez aan het juiste adres. Wij assisteren je met plezier bij de keuze van een nieuwe kast of dressing!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer artikels

Laten we jouw project bespreken