Van 7 juli t.e.m. 31 juli is Trouilliez in bouwverlof. Aanvragen worden hierna behandeld.

Keuken op maat

De meest gestelde vragen over keukens op maat (FAQ)

Een keuken op maat is een populaire keuze. Niet verwonderlijk, want maatwerk biedt heel wat voordelen. Toch bestaan er nog heel wat onduidelijkheden rond een keuken op maat. 

Zo wordt een oplossing op maat al gauw als duur bestempeld. Bovendien zien we bij Trouilliez dikwijls dezelfde vragen terugkomen: uit welke materialen kan ik kiezen? Welke vorm is het meest interessant? 

Tijd om dergelijke onzekerheden uit de wereld te helpen. In dit blogartikel bundelen we de meest gestelde vragen omtrent keukens op maat, elks voorzien van een duidelijk antwoord. Lees gerust mee!

Hoeveel kost een keuken op maat? 

kost van een keuken op maat

Een keuken op maat heeft een groter kostenplaatje dan een kant-en-klare-keuken die je bij de meubelwinkel koopt. Daar gaan we niet flauw over doen. 

Een keuken op maat kan je echter wel volledig persoonlijk naar wens afstemmen. Dat is met een module keuken niet het geval. Je bent dan gebonden aan een standaard ontwerp.

In principe kies je met een module keuken voor een doorsnee oplossing die je hier en daar nog kunt personaliseren. Dat is prima, afhankelijk van jouw wensen natuurlijk. Heb je specifieke voorkeuren, dan kies je beter voor maatwerk. 

Hoeveel kost een keuken op maat? Dat hangt af van de stijl en de materialen die je gebruikt. De indeling en afwerking van je keuken op maat heb je volledig zelf in handen. Hierdoor bepaal je dus ook zelf de prijs.

Grofweg moet je rekenen dat prijzen voor een keuken op maat starten vanaf 18.000 euro. Deze prijs stijgt afhankelijk van de grootte, materiaalkeuze en afwerking van de keuken. 

Hoe lang duurt het om een keuken op maat te laten maken?

levertermijn Trouilliez

Een keuken op maat laten maken door Trouilliez duurt ongeveer 10 weken vanaf de goedkeuring van de productieplannen tot en met de plaatsing van je keuken. 

Concreet maken we eerst de productietekeningen, die overlopen we dan samen met jou en indien nodig passen we nog een aantal dingen aan. 

Daarna gaat alles in productie en worden de plannen doorgestuurd naar het atelier, waarna we alles komen installeren. 

Dit is waarschijnlijk een langere levertermijn dan je gewend bent. Het is wel zo dat je er een keuken voor in de plaats krijgt die volledig naar jouw wens is, tot in de kleinste details. 

Uit welke materialen kan ik kiezen voor mijn keuken op maat?

keuze van materialen voor een keuken op maat

Er zijn heel wat verschillende materialen waaruit je kan kiezen voor je keuken op maat. Voor zowel je kasten en je werkblad zijn er heel wat mogelijkheden. 

Zo heb je voor je keukenkasten de keuze tussen melamine, laminaat en hout. Deze materialen hebben allen een andere stijl en kwaliteit, en dus ook een ander prijskaartje. 

Melamine de goedkoopste oplossing: het is een budgetvriendelijk alternatief voor laminaat. Het verschil tussen beide is dat melamine dunner en dus minder sterk is, waardoor het meestal gebruikt wordt voor de binnenkant van kasten

Wanneer je een stijlvolle en moderne keuken wilt, is lak dan weer een ideale optie. De populariteit van hoogglans heeft lak in de keuken een flinke boost gegeven. 

Vergis je echter niet: de meeste mensen kennen lak voor een hoogglans effect, maar vandaag bestaat er ook structuurlak en satijnlak. Die geven je keuken een mat effect.

Hoogglanskeukens zijn stevig en ongevoelig voor water. Omdat het lakproces van de fronten iets meer werk en tijd vraagt, ligt het prijskaartje wel hoger dan bij kunststof (lees: melamine of laminaat). 

Naast melamine en laminaat, kun je ook kiezen voor een echte houtafwerking. Elke houtsoort heeft dan weer op zijn beurt zijn eigen karakter en zijn eigen prijskaartje. 

Zo is fineerhout bijvoorbeeld voordeliger dan massief hout. Massief houten fronten (denk hierbij aan een volle eiken kast) zijn dus over het algemeen wel wat duurder. 

Daarnaast is de materiaalkeuze van je werkblad ook bepalend voor de totale prijs van je keuken op maat. Als je de prijs van je werkblad wilt drukken, dan is laminaat bijvoorbeeld een optie.

Hou er wel rekening mee dat een werkblad in laminaat niet bestand is tegen warme potten en pannen. Wil je in de goedkopere prijsklasse blijven, maar ben je op zoek naar een sterk en duurzaam materiaal? Dan is solid surface een prima alternatief. 

Verder heb je nog de materialen composiet, keramiek en natuursteen. Dergelijke werkbladen kosten al wat meer. Verder in dit blogartikel gaan we dieper in op de verschillen tussen deze materialen. 

Tot slot kan de prijs van een nieuwe keuken verrassend veel variëren naargelang de keukenapparatuur die je laat installeren. Ook hier geldt: luxe kost geld. Je kunt voor de allerbeste merken gaan, maar daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast.

Welk merk van keukentoestellen kies ik best? 

keukentoestellen in een keuken op maat

Er zijn heel wat verschillende merken die keukentoestellen aanbieden. De meest gekende merken hiervoor zijn Miele en Siemens. Maar ook AEG en Bosch zijn bekende merken voor de keuken. Maar welk merk is nu voor welk apparaat het best?

Miele staat bekend om zijn toestellen met water. Voor een afwasmachine ga je dus beter voor een model van Miele dan voor één van de andere bovenstaande merken. Bovendien heeft Miele een patent op zijn bekende stoomoven. Hier maak je snel en gemakkelijk gerechten in die je moet stomen.

Siemens staat dan weer meer bekend om hun ovens en kookplaten. Met dit merk zit je echter in een iets lagere prijsklasse in vergelijking met Miele: voor een volledig uitgeruste keuken met alle benodigde inbouwtoestellen betaal je gemiddeld 5.000 euro. Bij Miele is dat 6.000 à 7.000 euro.

Voor je dampkap kies je dan weer beter voor het merk Novy. Dit is een Belgisch merk dat zich heeft gespecialiseerd in dampkappen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een speciale dampkap dat geïntegreerd wordt in je kookplaat. Dit is een goed alternatief wanneer je vuur in het kookeiland staat. Dan hoef je bovenaan geen dampkap meer te plaatsen.

Er zijn natuurlijk ook nog goedkopere alternatieven voor je keukentoestellen waarbij je ook zeker bent van kwaliteit. Koop je alles bij 1 merk? Dan geniet je ook nog eens van korting!

Welke vorm is het meest interessant?

De vorm van je keuken

Ook hier zijn er heel wat verschillende mogelijkheden. De vorm van je keuken hangt vooral af van de ruimte waarover je beschikt. We zien wel een aantal vormen die vaak gevraagd worden. 

Zo wordt er dikwijls gevraagd naar een eilandkeuken. De populariteit van leefkeukens heeft hier ongetwijfeld iets mee te maken: na het eten blijf je nog wat hangen om iets te drinken, de krant te lezen of gezellig te babbelen. 

Een eilandkeuken is echter enkel aangewezen, wanneer je keuken voldoende groot is. Wij rekenen op minimum 90 cm beweegruimte rond het eiland. Meestal plaatsen we een hele reeks kasten aan de muur met ingebouwde ijskast, om dan op het eiland het vuur en/of de spoelbak te installeren. 

Tip: Zet je het vuur op het keukeneiland? Dan moet je rekening houden met de dampkap, want die plaats je meteen boven het vuur. Meestal wordt de spoelbak in het eiland geplaatst en het vuur tegen de muur. Zo integreer je alles tot een mooi geheel. Je kan er echter ook voor kiezen om de dampkap in de kookplaat te integreren. 

Daarnaast is een L-vorm ook een veelgekozen stijl. Je plaats dan alles tegen de muur of het lange deel van de L, en je maakt een hoek voor je vuur of spoelbak en eventueel een tafel. Deze opstelling wordt vaak gekozen in kleinere ruimtes die je toch optimaal wil benutten.

Heb je het toch graag nog anders? Dan is een U-vorm misschien wel iets voor jou. Je zorgt dan voor een reeks kasten aan de muur en maakt een hoek voor bijvoorbeeld je vuur of spoelbak. De laatste hoek gebruik je dan om snel en gemakkelijk te tafelen. 

Je houdt hoe dan ook best rekening met de plaatsing van je apparaten. We verwijzen hiervoor naar de zogenaamde keukendriehoek. Hierbij staan de ijskast, wasbak en kookplaat in een driehoek van elkaar. Zo leg je minder afstand af in de keuken en is alles wat je nodig hebt bij het koken binnen handbereik. 

Welk keukenwerkblad kies ik best? 

materiaal van het keukenwerkblad

Keukenwerkbladen bestaan in verschillende materialen: laminaat, natuursteen, keramiek, massief hout,… De keuzes zijn eindeloos. Al moet je bij deze beslissing wel rekening houden met het onderhoud van je werkblad. 

Moet je werkblad er steeds spik en span uitzien, zonder al te veel onderhoud? Dan ga je best niet voor hout. Hoewel een houten werkblad je keuken een warme uitstraling geeft, is het relatief gevoelig voor krassen en doordringbare vlekken

Daarnaast is het belangrijk om de geschikte onderhoudsproducten te gebruiken. Het is niet zomaar eender welke zeep of welk product je gebruikt. Met hout moet je zorgzaam omgaan. 

Vind je het belangrijk dat je keukenblad makkelijk te onderhouden is? Dan is solid surface een mogelijkheid. Je kent solid surface misschien beter onder merknamen zoals Corian of Kerrock.

De acryl-minerale stof is vooral te zien in badkamers. Vrijstaande baden, wasbakken en douchecabines zijn bijvoorbeeld gemaakt van solid surface. 

Echter, de afgelopen decennia is solid surface nu ook populair geworden in Belgische keukens. En dat vooral omdat het makkelijk te onderhouden is. Je mag een keukenblad uit solid surface gerust oppoetsen met agressieve producten zoals cif of javel. Dit mag bij andere keukenbladen meestal niet.

In een iets duurdere prijsklasse van onderhoudsvriendelijke werkbladen heb je nog de materialen composiet en keramiek. Bij composietwerkbladen worden de beste eigenschappen van kunststof en natuursteen met elkaar verenigd.

Het is een ijzersterk materiaal, bestand tegen vuil en bacteriën. Dit komt omdat composiet een materiaal is met een hoge dichtheid. Daarnaast is het stootvast en krasbestendig.

Wat betreft prijsklasse zit je ergens in het midden: met composiet kies je voor de gulden middenweg. Het enige nadeel van composiet is dat het niet hittebestendig is. Je moet dus oppassen met hete potten en pannen. Composiet kan namelijk verkleuren bij hitte.

Is het echter voor jou een vereiste dat je jouw hete potten en pannen op het aanrecht kan plaatsen? Dan is keramiek een beter alternatief. Net zoals composiet, lijkt keramiek op natuursteen. 

Je kan er wat betreft afwerking alle kanten mee uit. Zo kan je perfect kiezen voor een marmer-look in composiet of keramiek. 

En dan heb je nog tot slot natuursteen, zoals écht marmer bijvoorbeeld. Hiermee zit je in de duurste categorie wat betreft werkbladen. Natuursteen heeft natuurlijk wel een erg luxueuze uitstraling.

Hou er wel rekening mee dat natuursteen een poreuze stof is, wat betekent dat het makkelijk vocht, zuren en andere verontreinigingen opneemt. Hierdoor kunnen lelijke plekken ontstaan. Dit maakt natuursteen (zoals marmer of graniet) minder onderhoudsvriendelijk

Wat zijn de voordelen van een keuken op maat? 

Het grote voordeel van een keuken op maat is dat je jouw keuken volledig persoonlijk naar wens kan afstemmen. Je hebt de touwtjes volledig zelf in handen en je bent niet vastgebonden aan een selectie standaardkasten uit voorraad.

Omdat je niet vasthangt aan standaard afmetingen, kun je bovendien de volledige beschikbare ruimte optimaal benutten. Daarnaast heb je ook de indeling en afwerking volledig zelf in handen. 

Ga je voor strak en modern of eerder voor warm en sfeervol? Jij kiest. Vind je jouw ding niet bij één specifieke stijl, dan is dat geen probleem. Met een keuken op maat combineer je verschillende stijlen naar eigen smaak.

Kortom: je botst niet tegen de beperkingen aan die je wel hebt wanneer je voor een standaard ontwerp kiest.

Welke vloer kies je best voor de keuken? 

De ideale vloer voor je keuken

In een keuken wordt veel geleefd, en er gebeuren dan al eens accidentjes: smossen, een bord of glas laten vallen,… Dan is het handig om een vloer te hebben die tegen een stootje kan

Zo is een parketvloer niet altijd ideaal in de keuken: vloeistoffen trekken snel in, vlekken blijven vaak zichtbaar en het is onderhoudsintensief. Gelukkig zijn er manieren om dit tegen te gaan. Door je parketvloer te bewerken zorg je ervoor dat deze tegen een pak meer tegen kan.

Een tegel wordt wel vaker gekozen in de keuken. Het onderhoud ervan is net iets gemakkelijker en het kan geen kwaad als er eens een vlek wat langer blijft liggen. Er zijn hier opnieuw heel wat verschillende tegels en stijlen, kies dus vooral wat jij mooi en handig vindt.

Belangrijk: een nieuwe vloer bij je keuken op maat leggen we helaas niet. Hiervoor sturen we je graag door naar aannemers waarmee we samenwerken. Je kan uiteraard wel altijd een sample van je nieuwe vloer meenemen naar onze toonzaal. Samen kunnen we dan bekijken wat hierbij past. Andersom kan natuurlijk ook, wat jij wilt!

Besluit

Dit waren de antwoorden op onze meest gestelde vragen rond keukens op maat. Zit je toch nog steeds met een vraag of heb je graag meer info? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Je bent tot slot ook altijd welkom in onze toonzaal te Kontich. Onze verkoopmedewerkers assisteren je met plezier bij de selectie van een keuken op maat!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer artikels

Laten we jouw project bespreken